Citat:
În prealabil postat de Seraphim7
Trebuie sa înțelegem in primul rând motivul pentru care l-au respins evreii pe Iisus.
1.Nu l-au considerat nici măcar profet,voiam să aduc pasaje din Talmud despre opiniile lor mai elaborate despre fenomenul creștin,dar mă abțin....
|
Când a fost scris acel pasaj și mare parte din Talmud, nu cumva după venirea lui Iisus pe pământ și răstignire, e un document anacronic, potrivit după ca să excludă orice profeție din V.T. referitoare la Hristos, la fel și înlocuirea traducerii din Septuaginta cu textele Masoretice.
O parte din evrei totuși au crezut și au format primele comunități creștine laolaltă cu neamurile, scria acolo că se botezau mii de bărbați, dar depinde ce vrei tu să vezi.
Citat:
2.Iisus a încălcat de multe ori Legea,a interpretat-o in moduri tendențioase,a selectat din ea , parțial ce se potrivea cu scopul lui.
3.Din moment ce ai deja o Lege dată de Yahweh, imuabilă, veșnică și exclusivă, adică doar ție valabilă....Este logic că n-ai cum sa deviezi de la ea.
|
Hristos e însuși plinirea legii, era prevestit în Vechiul Testament, e Dumnezeu Cuvântul,despre care vorbește Ioan:
Capitolul 1
1. La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și
Dumnezeu era Cuvântul.
2. Acesta era întru început la Dumnezeu.
3. Toate prin El s-au făcut; și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
4. Întru El era viață și viața era lumina oamenilor.
5. Și lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o
Citat:
4.Chiar și Noul Testament are opinii contradictorii cu privire la subiectul nostru, inclusiv apostolii s-au certat pe acesta tema, inclusiv Iisus are afirmații contradictorii despre asta.
5.Depinde ce pasaje selectăm....O idee clară în mod obiectiv este greu de definit....
|
E lămurită treaba în Noul Testament, nu se înființase o nouă sectă iudaizantă ci prin necredința iudeilor s-a răspândit credința la neamuri, Dumnezeu a venit și pentru neamuri:
Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel cap 11
Pentru că nu voiesc, fraților, ca voi să nu știți taina aceasta, ca să nu vă socotiți pe voi înșivă înțelepți; că împietrirea s-a făcut lui Israel în parte, până ce va intra tot numărul neamurilor.
30. După cum voi, cândva, n-ați ascultat de Dumnezeu, dar acum ați fost miluiți prin neascultarea acestora,
31. Tot așa și aceștia n-au ascultat acum, ca, prin mila către voi, să fie miluiți și ei acum.
Inclusiv ce citai tu din Exod că neamurile sunt urâciune:
Faptele Sfinților Apostoli cap.10
9. Iar a doua zi, pe când ei mergeau pe drum și se apropiau de cetate, Petru s-a suit pe acoperiș, să se roage pe la ceasul al șaselea.
10. Și i s-a făcut foame și voia să mănânce, dar, pe când ei îi pregăteau să mănânce, a căzut în extaz.
11. Și a văzut cerul deschis și coborându-se ceva ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se pe pământ.
12. În ea erau toate dobitoacele cu patru picioare și târâtoarele pământului și păsările cerului.
13. Și glas a fost către el: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă.
14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am mâncat nimic spurcat și necurat.
15.Și iarăși, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate.
28. Și a zis către ei: Voi știți că nu se cuvine unui bărbat iudeu să se unească sau să se apropie de cel de alt neam, dar
mie Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe nici un om spurcat sau necurat.
4. Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toți cei care ascultau cuvântul.
45. Iar credincioșii tăiați împrejur, care veniseră cu Petru, au rămas uimiți pentru că darul Duhului Sfânt s-a revărsat și peste neamuri.
Scrie clar că Hristos a venit și pentru neamuri
17. Sfânta Evanghelie după Luca Ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin Isaia proorocul, care zice:
18."Iată Fiul Meu pe Care L-am ales, iubitul Meu întru Care a binevoit sufletul Meu; pune-voi Duhul Meu peste El și
judecată neamurilor va vesti.
21. Și în numele Lui vor nădăjdui neamurile".
Matei 24
14. Și se va propovădui această Evanghelie a împărăției în toată lumea
spre mărturie la toate neamurile; și atunci va veni sfârșitul.
Luca Capitolul 24
45. Atunci le-a deschis mintea ca să priceapă Scripturile.
46. Și le-a spus că așa este scris și așa trebuie să pătimească Hristos și așa să învieze din morți a treia zi.
47. Și să se propovăduiască în numele Său pocăința spre iertarea păcatelor la toate neamurile, începând de la Ierusalim.
Luca Cap. 3
16. Și cu adevărat, mare este taina dreptei credințe: Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri,
S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S-a înălțat întru slavă.