View Single Post
Vechi 13.08.2024, 12:01:51
Seraphim7 Seraphim7 is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Scuză-mă nu-mi permit sa fiu impertinent când este in context Bartolomeu Valeriu Anania....Este singurul ierarh, scriitor român și teolog pe care îl respect, îl iubesc chiar și îl admir, indiferent de ce ar spune....

Totuși să mă ierte Înaltul că mai precizez alt

PS

Filon din Alexandria nu era egiptean și nici nu a dezvoltat în anul 100 teoria că Hristos a fost Logosul....

Dacă citeai ce am scris in istoricitatea lui Iisus, înțelegeri ce baliverne am băgat acolo referitor la acest aspect...

Reiau pe scurt....Filon a fost EVREU,de limbă greacă,parte a școlii din Alexandria care combina iudaismul cu filosofia greacă înainte de apariția lui Hristos.

Deci toată școala din Alexandria,cea care a pus bazele creștinismului din punct de vedere teologic,doctrinar și chiar ritualic,a fost deja un centru al iudaismului sub ocupație romana de orientare elenistă pe orașul fondat de Alexandru cel Mare,unde se afla cea mai mare bibliotecă din lume....

Ei bine de acolo au venit toți sfinții patristici relevanți din primele secole creștine: Clement,Atanasie, Chiril etc.

Inclusiv Septuaginta,a fost tradusă pentru evrei elini,nu pentru creștini, aceștia doar au preluat-o ulterior...

Și de acolo a plecat și inspirația pentru acel inceput a lui Ioan din capitolul 1.

Trebuie sa înțelegem că focarul teologic pentru creștinism de acolo a plecat din acea mixiune între evrei și filosofia greacă,care se dezvoltase înainte de Hristos...