Citat:
În prealabil postat de Seraphim7
1.Lasă-l pe Pavel, asta era scopul lui , normal că el este cel mai fervent in acest aspect, chiar am spus de multe ori că actualul creștinism este de origine paulină,și n-am spus-o de la mine, chiar aveam un curs la facultatea de litere,unde fix asta se studia, desigur din perspectivă profană.
|
Am dat citate din mai multe cărți ale Evangheliei, inclusiv Iisus a trecut prin Samaria deși le-a zis în cetate de samarinean să nu intrați
4 Și trebuia să treacă prin Samaria.
5 Deci a venit la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacob i l-a dat lui Iosif, fiul său;
6 și era acolo fântâna2 lui Iacob. Iar Iisus, ostenit de călătorie, S’a așezat lângă fântână; era ca la al șaselea ceas.
7 Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: „Dă-Mi să beau
Citat:
2.Cum să fie scrisă evanghelia atribuită lui Ioan,de Ioan?
Care Ioan?
Avem 3 Ioni....
Ioan Evanghelistul, Apostolul Ioan și Ioan Teologul (de Patmos)
Unul profet,unul evanghelist și unul apostol...
|
E unul și același, tradiția nu-i împarte pe cei trei, chiar de ar fi fost descoperită Evanghelia lui Ioan în jurul anilor 90-100, putea fi scrisă mai devreme și descoperită postum.
Citat:
Ei bine treabă stă altfel.... Textele atribuite acestor Ioni(Evanghelia, Epistole și Apocalipsa),sunt ultimele cronologic vorbind, scrise din canonul noului testament și sunt foarte diferite de celelalte.
Dacă Pavel are stilul "Te convertești?...Nu?...Pa am plecat la alții"...
Stilul ioaneic este efectiv din altă poveste,și chiar este chiar și la propriu...
|
Păi și ce nu e o Evanghelie Sinoptică, fiecare Evanghelie împrumută puțin și din stilul autorului.
Citat:
Însă textele ioaneice pot avea doar două surse ,una pe care o consider foarte validă și anume școala alexandrină de formație iudaic -elenă,sau...
Gnosticismul.
|
Din nou speculațiii, în considerația ta, nu în realitatea istorică, dacă era cum zici tu textele se descopereau în Alexandria sau în altă parte a imperiului și s-ar fi scris despre asta, s-ar fi consemnat istoric.