View Single Post
Vechi 13.08.2024, 19:25:16
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Hai sa sunăm un prieten…

Totuși primul teolog care a încercat o separare clară între creștinism și iudaism a fost Marcion din Sinope, dealtfel și primul eretic din istoria creștinismului.

Mă gândesc că i-au distrus lucrările de-a lungul istoriei,că doar dușmanii și adversarii săi l-au ținut viu,ca de exemplu Tertulian sau Sinodul întâi ecumenic.

Adică mi se părea normal sa existe cineva chiar atunci în geneza formării creștinismului care să zică “Bai stați puțin că nu-i ok”Bine probabil că Marcion era tot un fel de rebel , pseudoteolog ratat,care nu s-a putut plia “sistemului” care punea “bazele oficiale” ale creștinismului,din care facea parte și tatăl său care era episcop și care l-a dat afară din “sistem”...

Dar totuși Marcion a fost primul care probabil văzuse cum se lucrează din interior, și el a vrut să taie direct doctrina in două.

A fost primul care a încercat un “canon” biblic, excluzând total Vechiul Testament și pe Yahweh, pretinzând că acesta este un “demiurg “ malevolent,in asentimentul mișcărilor gnostice.Apoi a restrâns textul biblic doar la o evanghelie (Luca parcă)și câteva epistole pauline.

De reținut că Marcion activa undeva după anul 100.

Am observat că marcionismul a fost “revitalizat” de teologia liberală și speculativă, și cu siguranță poate fi numit primul reformator.

Nu-mi mai bat capul tare cu multi “reformatori” și “eretici” că și-asa mi-e plin capul de speculație așa de la sine, dacă mai acumulez și …..