Rețetele tradiționale de ziua Sfântului Andrei sunt: Turtuca și Covasa.
Cele două rețete au atât atribuții premonitorii (Turtuca de Andrei se prepară de fetele de măritate pentru a-și afla ursitul), cât și de protecție împotriva spiritelor rele și strigoilor (covașa se împarte vecinilor de Sfântul Andrei pentru ca vacile să fie lăptoase, iar oamenii să fie feriți de strigoi).
Pentru ca spiritele morților să nu ajungă în case, de Sfântul Andrei se golește cenușa din sobe, iar oalele și cănile sunt întoarse cu gura în jos. Tot de Sfântul Andrei, în unele zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, cu apă și multă sare, și se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, să-și astâmpere setea, o va lua de nevastă.
Turtuca
Ingrediente: 500 g făină 250 ml apă călduță, 25 g drojdie, o linguriță sare (sau mai multă pentru a respecta tradiția), ulei pentru prăjit (opțional, dacă nu se coc în cuptor sau pe plită).
Se înmoaie drojdia în apă călduță și se amestecă bine. Într-un castron se pune făina, se face o groapă și se pune drojdia înmuiată amestecându-se cu puțină făină și se lasă la crescut 30 minute, scrie identitatea.ro. După ce s-a umflat destul, se frământă bine cu făină și sare până ce se obține un aluat potrivit de tare, care nu se lipește de mână. Se presară aluatul cu făină, se netezește și se lasă să mai crească, 40-50 de minute până și-a dublat volumul. Apoi se taie din el 6 bucăți din care se modelează 6 turte rotunde și subțiri. Fiecare turtucă se prăjește în ulei sau se coace în cuptor. Pentru a-i păstra gustul tradițional, este preferabil ca turtuca să se coacă pe plită sau pe grătar.
Sursa:
https://m.dcnews.ro/retete-tradition...sa_847854.html