View Single Post
Vechi 09.02.2025, 11:18:26
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Continuăm cu niște viziuni care au rămas mai degrabă în zona de folclor, superstiție sau sunt mai puțin extinse înafara zonelor unde mai există asemenea credințe.

Însă aceste credințe au făcut parte din religia și civilizația respectivă a acestor popoare menționate și multe din acele credințe au fost perpetuate și asimilate până în prezent, chiar prin intermediul creștinismului și desigur în tradiție, superstiție și folclor.

Moartea în Zoroastrism

Ăștia nu sunt departe de creștinism și islam…
(Sincer prima dată am auzit de ei,de la Nietzsche)

Avesta – Yasna 31.14
"Când omul moare, sufletul său va fi judecat după gândurile, cuvintele și faptele sale."

Vendidad 19.29
"În a treia noapte, sufletul se ridică și își întâlnește propriile fapte, care îi vor apărea sub forma unei fecioare frumoase sau a unei vrăjitoare urâte, în funcție de viața pe care a dus-o."

Avesta – Yasht 22.20
"Podul se lărgește pentru cei drepți și se îngustează pentru cei nedrepți, aruncându-i în abisul întunericului."

Yasna 16.7
"Cei care urmează calea Asha vor locui în lumina cerească, alături de Ahura Mazda. Cei care aleg minciuna vor fi separați în întunericul etern."

Bundahishn 30.29
"Niciun suflet nu este destinat suferinței veșnice, căci Ahura Mazda este plin de milă și va aduce sfârșitul răului."

Avesta – Yasht 19.11
"Va veni ziua în care Ahura Mazda va distruge minciuna și răul, iar toți oamenii vor fi renăscuți în lumină."

Bundahishn 34.10
"Toate sufletele vor fi reunite cu trupurile lor, iar lumea va fi restaurată în frumusețea sa originară."

Moartea în Egiptul antic

Faraoni,piramide, chestii, șmecherii…

Cartea Morților, Capitolul 125
"Inima mea să fie cântărită pe balanță, alături de Pana cea Adevărată. Dacă sunt pur, voi păși liber în Împărăția lui Osiris."

Cartea Morților, Capitolul 110
"Cei drepți vor intra în Aaru, unde vor locui printre câmpiile verzi, vor bea din apele pure ale Nilului cel Ceresc și vor trăi alături de Osiris pentru eternitate."

Cartea Morților, Capitolul 125
"Cel ce minte va fi aruncat în întuneric, unde va pieri și va înceta să mai existe."

Textele Piramidelor, 1466a-b
"Ba-ul meu va zbura spre ceruri, iar trupul meu va fi ridicat. Mă voi reuni cu zeii și voi domni în eternitate."

Moartea în Șamanism (diverse popoare)

Tradiția șamanică siberiană
"Când murim, sufletul nostru părăsește corpul și călătorește pe Arborele Cosmic. Cei puri urcă la stele, cei confuzi rătăcesc între lumi, iar cei răi sunt înghițiți de pământ."

Șamanismul mongol
"Strămoșii noștri trăiesc în copiii noștri. Când un bebeluș se naște, șamanul ascultă vântul și privește focul pentru a vedea cine s-a întors."

Șamanismul amerindian (Navajo)
"Morții trec râul spre Țara Strămoșilor. Acolo, vânează bizoni și cântă cu bătrânii clanului lor."

Șamanismul sami (Laponia)
"Un șaman puternic își poate păstra sufletul în lume, ghidându-și familia și tribul, vorbind prin vise."

Șamanismul tungus (Siberia)
"Sufletele care nu găsesc drumul spre strămoși bântuie visurile noastre și cer șamanilor să le elibereze."

Șamanismul buriat (Mongolia)
"Când un războinic moare fără cântec, sufletul său rămâne prizonier în vânt. Șamanul trebuie să bată toba și să-i redea numele, pentru ca spiritul să poată merge la stele."

Druizii și Moartea

Julius Cezar, „De Bello Gallico”
"Principala doctrină a druizilor este că sufletul nu piere, ci trece după moarte dintr-un corp în altul."

Mabinogion (mitologia galeză)
"Annwn este un loc al belșugului și păcii, unde sufletele se odihnesc înainte de o nouă viață."

Lucan, „Pharsalia”
"Moartea nu este sfârșitul, ci începutul unei noi existențe."

Dacii noștrii nemuritori

Herodot, „Istorii” (sec. V î.Hr.)
"Ei cred că nu mor, ci că merg la Zamolxe și că primesc o nouă viață."

Strabon, „Geografia” (sec. I î.Hr.)
"Zamolxe i-a învățat că sufletele lor nu mor, ci doar trec într-un alt loc unde trăiesc veșnic."

Herodot, „Istorii”
"Trimit un sol la Zamolxe o dată la patru ani, aruncând un mesager ales pe vârful sulițelor."