Desi au trecut multi ani, in mentalul colectiv romanesc au ramas problemele alimentare din anii 80. Doar cei care au acum peste 45 de ani isi mai aduc aminte perioada aia sinistra. Ceausescu exporta cam tot, se facea foamea la propriu, aveai bani in buzunar dar nu aveai efectiv ce sa cumperi, magazinele erau goale, lipseau absolut toate produsele de baza, ca sa prind o sticla de lapte si doua iaurturi ma sculam de la 5 si stateam 2 ore si ceva la coada, cel mai nasol era iarna. Propaganda comunista bagase un cacat stiintific cu alimentatia rationala bazata pe calorii ca sa justifice cumva penuria alimentara. In fapt de acolo i s-a si tras lui Ceausescu, l-a costat viata experimentul asta. Romanul suporta aproape orice dar foamea nu. Chestia asta cu boicotul e o frectie, problema e mult mai complexa. Asta cu pietele si cumparat direct de la taranul roman e alta frectie, in primul rand un e nici un taran acolo sunt numai bijnitari care nu au cultivat in viata lor nici un fir de ceapa. Produsele alea vin in mare parte din afara, indeosebi din Turcia, pe aia nu-i doare gura sa te minta ca sunt romanesti. Daca sunt totusi romanesti, produsele alea au trecut prin toate etapele moderne de productie: fertilizatori, ierbicide, pesticide si altele fara numar, pentru ca scopul producatorilor nu e sa satisfaca necesitatile alimentare ci sa faca profit. Din experienta proprie, productia rezultata, netratata cu toate chimicalele alea e cam la un sfert, multa munca si faliment asigurat. Am cunostinte, fosti colegi care produc, nu as cumpara nimic de la ei, toate alea sunt pe piata, nu le verifica nimeni. Primavara trecuta prestam cu o sapa in gradina mea prin ceapa, o taranca m-a vazut si s-a mirat, pai cum tu o sapi???.. noi dam direct cu ierbicid si dupa aia punem folie... Tot anul trecut vad pepeni de Dabuleni in piata, asa scria acolo, scot telefonul si sun mirat pe unul care se ocupa exact cu asta si chiar in Dabuleni, imi spune ca vor aparea peste 2 saptamani, ha ha, aia din piata erau calatori in timp probabil.
Last edited by ALARIC; 12.02.2025 at 11:14:08.
|