View Single Post
Vechi 29.03.2025, 23:55:09
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit Care este cu adevărat Casa lui Dumnezeu?

Care este cu adevărat Casa lui Dumnezeu?

Abordez un subiect legat oarecum de celelalte din sfera apropierii,cel puțin a mea personală, dacă se poate numi așa,de ceea ce încerc să discern a fi cu adevărat Dumnezeu.

Unii poate nu au nevoie să caute, întrucât cred că au găsit și poate chiar au găsit.

Însă cu siguranță mulți suntem într-o eroare, chiar crezând că suntem în adevăr.

Chiar și dacă am fi in ADEVĂR, nu-i cert că rămânem acolo așa de la sine , fără a fi nevoie să depunem niciun efort.

Pare că de multe ori tindem să fluturăm cu încredere “steagul” Ortodoxiei sau pasajele privind “mântuirea doar prin credință” sau Scaunul Sfântului Petru sau Coranul sau orice alte “unelte” care credem noi că ne garantează ADEVĂRUL sau MÂNTUIREA.

Însă eu nu cred că-i chiar așa de simplu și doar in baza acestora să ne culcăm pe o ureche liniștiți.

Efortul personal,zic eu,este pe primul plan ,iar mijloacele auxiliare care pot fi oferite de o religie,o carte sacră sau o figură spirituală sunt utile doar în măsura în care le utilizăm corect și doar în măsura în care sunt in acord cu ADEVĂRUL.

Ce-i Adevărul este mai puțin important de multe ori întrucât nu avem prea avansată înțelegerea Lui, însă ne putem pune întrebarea Cine este și cum am putea să pricepem fragmente de adevăr.

Am să mă folosesc de Sfânta Scriptură din nou pentru a pătrunde în acest subiect de maxim interes pentru noi.

Am “upadat “ si varianta de traducere a bibliei,de la prietenul nostru Cornilescu, trecând de la ediția mea preferată 1924,la vremuri mai moderne 2024 full option.

Și este necesar să fi parcurs și alte pasaje biblice și a fi conștienți de faptul că Casa lui Dumnezeu este în strânsă legătură și cu Casa noastră.

In momentul actual niciunul nu locuim cu Dumnezeu și doar uneori poate îl mai invitam in casa noastră.

Însă avem noi o casă momentan?

Hai totuși să vedem ce locuințe avem noi…

Am să încep cu “prietenul” nostru,cu care de multe ori m-am “certat” , însă cu acest pasaj mă împac cu el fiindcă o spune într-un mod prea superb.

Ia zi Pavele, că o zici frumos de tot:

2 Corinteni 5:1 EDC100
[1] Știm, într-adevăr, că, dacă se desface casa pământească a cortului nostru trupesc, avem o clădire în cer de la Dumnezeu, o casă care nu este făcută de mână, ci este veșnică.

Deci dragii mei eu zic să stăm liniștiți, măcar cu privire la acest aspect și să fim încredințați că nu suntem lăsați pe “drumuri” de Dumnezeu.

Dar nici David nu se lasă mai prejos și vine cu acest pasaj absolut încântător:

Psalmul 27:4 EDC100
[4] Un lucru cer de la Domnul și-l doresc fierbinte: aș vrea să locuiesc toată viața mea în Casa Domnului, ca să privesc frumusețea Domnului și să mă minunez de Templul Lui.

Deci ați văzut că este totuși posibilitatea să locuim alături de Dumnezeu.

Vrem oare?

Îți lași tu palatele,terenurile și casele tale pământești,vilele, apartamentele centrale,casele de pe plajă,de la munte (de la nordis:) ) ?

Ce ne mai place sa avem cât mai multe și să tot muncim pentru locuințele noastre pământești…

Fraților eu nu condamn asta, însă pe mine mă interesează pur și simplu mai mult cum stă treaba cu locuințele cerești, că cică alea “e” pe veci.

Efectiv pare o investiție mai “sigură” nu?

(Facem cum a făcut biserica catolică cu indulgențele, adică dacă ești “bazat” sfânt de sfânt șmecher și ai relații Sus, îți ei complex și îl dai in chirie și la ăștia mai păcătoși, dacă iei câteva blocuri prin purgatoriu ….Mda,hai că deviez)

Să răspundem întrebării din titlu, totuși și să vedem care este Casa Lui Dumnezeu.

Iar aici mă refer strict la Casa lui Dumnezeu de pământ, întrucât:

Isaia 66:1 EDC100
[1] Așa vorbește Domnul: „Cerul este scaunul Meu de domnie, și pământul este așternutul picioarelor Mele. Ce Casă ați putea voi să-Mi zidiți și ce loc Mi-ați putea voi da ca locuință?

Deci repet, ne referim aici strict la Casa lui Dumnezeu de pământ întrucât aici pe pământ are doar Una singura,care a fost supusă influenței omenești și a suferit distrugeri și reconstrucții așa cum vom vedea.

Psalmul 132:13-14 EDC100
[13] Da, Domnul a ales Sionul, l-a dorit ca locuință a Lui și a zis: [14] „Acesta este locul Meu de odihnă pe vecie; voi locui în el, căci l-am dorit.

2 Cronici 7:11-12, 16 EDC100
[11] Când a isprăvit Solomon Casa Domnului și casa împăratului și a izbutit în tot ce-și pusese de gând să facă în Casa Domnului și în casa împăratului, [12] Domnul i S-a arătat lui Solomon noaptea și i-a zis: „Îți ascult rugăciunea și aleg locul acesta drept Casa unde va trebui să Mi se aducă jertfe.
[16] Acum, aleg și sfințesc Casa aceasta, pentru ca Numele Meu să locuiască în ea pe vecie, și voi avea totdeauna ochii și inima Mea acolo.

Deci iată că Dumnezeu are o singură Casă pe Pământ.

Însă trebuie să intrăm puțin în detalii mai specifice dacă îmi permiteți.

Aici începe construcția Casei lui Dumnezeu.

1 Împărați 6:1 EDC100
[1] În al patru sute optzecilea an după ieșirea copiilor lui Israel din țara Egiptului, Solomon a zidit Casa Domnului, în al patrulea an al domniei lui peste Israel, în luna Ziv, care este luna a doua.

Iar aici a fost finalizată, după 7 ani de către Solomon.

1 Împărați 6:37-38 EDC100
[37] În anul al patrulea, în luna Ziv, s-au pus temeliile Casei Domnului, [38] și în anul al unsprezecelea, în luna Bul, care este a opta lună, Casa a fost isprăvită în toate părțile ei și așa cum trebuia să fie. În răstimp de șapte ani a zidit-o Solomon.

Mergem mai departe…Aici a fost distrusă Casa lui Dumnezeu sau Primul Templu.

2 Împărați 25:8-9 EDC100
[8] În ziua a șaptea a lunii a cincea – era în anul al nouăsprezecelea al domniei lui Nebucadnețar, împăratul Babilonului – a venit Nebuzaradan, căpetenia străjerilor, slujitorul împăratului Babilonului, și a intrat în Ierusalim. [9] A ars Casa Domnului, casa împăratului și toate casele Ierusalimului; a pus foc tuturor caselor care aveau vreo însemnătate oarecare.

Continuăm cu construirea celei de-a doua Case a lui Dumnezeu,sau mai degrabă reconstituirea Casei Lui.

Ezra 1:2 EDC100
[2] „Așa vorbește Cir, împăratul perșilor: «Domnul, Dumnezeul cerurilor, mi-a dat toate împărățiile pământului și mi-a poruncit să-I zidesc o Casă la Ierusalim, în Iuda.

Observăm că nu oriunde se va reconstrui Templul,ci exact pe locul unde a fost.

Ezra 2:68 EDC100
[68] Unii capi de familie, la venirea lor la Casa Domnului, în Ierusalim, au adus daruri de bunăvoie pentru Casa lui Dumnezeu, ca s-o așeze din nou pe locul unde fusese.

Iată și niște pasaje care se referă la ambele Temple.

Hagai 2:3, 9 EDC100
[3] «‘Cine a mai rămas între voi din cei ce au văzut Casa aceasta în slava ei dintâi? Și cum o vedeți acum? Așa cum este, nu pare ea ca o nimica în ochii voștri?
[9] ‘Slava acestei Case din urmă va fi mai mare decât a celei dintâi’, zice Domnul Oștirilor, ‘și în locul acesta voi da pacea’, zice Domnul Oștirilor.»”

Iar acum ajungem la distrugerea celui de-al doilea Templu sau Case a lui Dumnezeu,care a fost in anul 70 de către romani.

Iată profețiile din vechiul testament care vorbesc despre distrugerea Templului de către romani.

Daniel 9:26 EDC100
[26] După aceste șaizeci și două de săptămâni, Unsul va fi stârpit și nu va avea nimic. Poporul unui domn care va veni va nimici cetatea și sfântul Locaș, și sfârșitul lui va fi ca printr-un potop; este hotărât că războiul va ține până la sfârșit și împreună cu el și pustiirile.

Mica 3:12 EDC100
[12] De aceea, din pricina voastră, Sionul va fi arat ca un ogor, Ierusalimul va ajunge un morman de pietre, și muntele Templului – o înălțime acoperită de păduri.

Zaharia 14:1-2 EDC100
[1] Iată, vine ziua Domnului, când prăzile tale vor fi împărțite în mijlocul tău! [2] Atunci voi strânge toate neamurile la război împotriva Ierusalimului. Cetatea va fi luată, casele vor fi jefuite, și femeile – batjocorite; jumătate din cetate va merge în robie, dar rămășița poporului nu va fi nimicită cu desăvârșire din cetate.

Nu voi menționa pasaje din Noul Testament despre acest eveniment întrucât pe de o parte sunt critici care afirma că aceste pasaje au provenit din texte noutestamentare scrise după anul 70 când a avut loc distrugerea, și în al doilea rând deja existau profețiile din vechiul testament și tradiția orală a Talmudului,deci nu ar fi fost o profeție autentică ci mai degrabă a preluare.

Totuși putem menționa un pasaj întrucât acesta se repetă și în celelalte.

Matei 24:1-2 EDC100
[1] La ieșirea din Templu, pe când mergea Isus, ucenicii Lui s-au apropiat de El ca să-I arate clădirile Templului. [2] Dar Isus le-a zis: „Vedeți voi toate aceste lucruri? Adevărat vă spun că nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu fie dărâmată.”

Eh, deja aici intrăm în “teologii avansate” cu privire la restaurarea Casei Lui Dumnezeu.

Întrucât apare în peisaj Iisus Hristos….

Vom continua, însă cu mare atenție.

Cum și în ce mod se va reconstrui Templul,unde se află rămășițele lui în prezent și ce rol are Mesia.