View Single Post
Vechi 30.03.2025, 06:42:36
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Aprofundând subiectul am observat că locația Templului este încă discutată și nu este un acord general,sau mai degrabă Zidul Plângerii și Domul Stâncii par sa nu corespundă in total cu profețiile și nici cu adevărul istoric.

Pare că anumite puncte de vedere se îndreaptă către o locație din apropierea acestora în Cetatea lui David.

Acest punct de vedere poate fi susțin mai degrabă în defavoarea celorlalte locații “oficiale”.

Primul ar fi profeția lui Iisus,care spune că: “nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu fie dărâmată” și deasemenea profeția lui Mica care spune că “Sionul va fi arat ca un ogor”.

Deci clar actual Zid al Plângerii nu ar trebui să existe,ca parte din Templu,acesta ar fi mai degrabă parte a fostei fortărețe romane.

Desigur aceasta este doar un alt punct de vedere,care are anumite poziții susținute, însă adevărul va rămâne să fie dezvăluit.

Însă hai sa vedem cu rezolvăm acesta dilemă cu câteva pasaje .

Primul zice așa:

2 Cronici 3:1 EDC100
[1] Solomon a început zidirea Casei Domnului la Ierusalim, pe muntele Moria, care îi fusese arătat tatălui său, David, în locul pregătit de David în aria lui Ornan, iebusitul.

Al doilea,care va face legătură cu primul zice:

1 Cronici 21:18 EDC100
[18] Îngerul Domnului i-a spus lui Gad să-i vorbească lui David să se suie să-I ridice un altar Domnului în aria lui Ornan, iebusitul.

Vom duce firul discuției utilizând 3 elemente relevante cu privire la locația Templului și bineînțeles cu care este asociat însă fiecare are aspect distincte deși se pot confunda cu ușurință.

Avem acești 3 jucător importanți:

1.Cetatea lui David
2. (Muntele) Sionul
3. Muntele Moriah

Toți acești jucători sunt deseori asociați cu Casa lui Dumnezeu sau Templul,iar așa cum am spus Templul a fost zidit a doua oară exact pe locația primului și va fi zidit tot acolo.

Ar fi desigur mai ușor să avem acces la niște cercetări utilizând tehnologia modernă de ultimă generație pentru a cerceta cu exactitate, însă fiind extrem de multă tensiune acolo, probabil tehnologia se îndreaptă mai degrabă spre securitate și aspecte militare momentan.

Vom merge atât cu pasajele biblice cât și cu aspecte geografice și istorice privind aceste 3 locații foarte apropiate unul de celălalt și poate uneori chiar însemnând același loc.

Muntele Moriah

Ne ducem tocmai până în Geneza pentru a găsi o primă mențiunea a acestui munte Moria,fix la locul unde este celebra jertfă “de testare”.

Geneza 22:2 EDC100
[2] Dumnezeu i-a zis: „Ia-l pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pe care-l iubești, pe Isaac, du-te în țara Moria și adu-l ardere-de-tot acolo, pe un munte pe care ți-l voi spune!”

Așa cum am menționat într-un pasaj anterior,pe acest munte a început Solomon să construiască Templul.

2 Samuel 5:7 EDC100
[7] Dar David a pus mâna pe cetățuia Sionului: aceasta este cetatea lui David.

Iar dacă legam acest pasaj cu cel în care am menționat anterior că Domnul a ales Sionul sa locuiască în el pe veci,și David a cucerit Sionul….

Avem deja o ecuație destul de complicată.

Cetatea lui David + Muntele Moriah + Sionul = Casa lui Dumnezeu / Templul

Însă rămâne o mare necunoscută, și anume unde se află în prezent locul unde a fost construit Templul.

Care știți matematică vă invit:))

Bine că putem zbura spre alte teorii mai creștine conform cărora Iisus prin înviere este Templul și Casa de rugăciune pentru toate popoarele, așa cum a spus că dărâmă Templul și îl zidește iar în 3 zile,iar după înviere și prin întemeierea Bisericii,care este Templul…

Însă aici deja intrăm în alt domeniu,care nu prea se leagă cu subiectul nostru, însă este demn de îl tratat separat.

Sună bine teologic însă este departe de perspectiva vechiului testament și a faptului că Templul chiar a existat fizic și v-am arătat că inclusiv Iisus a fost în el și a spus ca este casa Tatălui său scoțând afara pe toți cei care aveau ocupații pământești.

Acuma altă întrebare pe care poate ne-o punem toți este următoarea…

Dacă Dumnezeu are o singură Casă care și aceea este distrusă,ce sunt celelalte clădiri sacre,precum biserici, sinagogi, temple, moschei,case de adunare, săli ale regatului etc?

Pot fi numite acestea casa lui Dumnezeu?

Sau cum se raportează Biblia la acestea și dacă o face, inclusiv pentru evrei,că ei sunt singurii care i-au construit o Casă lui Dumnezeu.

Iar potrivit bibliei și noi neamurile tot la acea Casa,acel Templu construit in Ierusalim va trebui să ne închinăm lui Dumnezeu.

Acum iar a trebuit să caut diferite variante de traducere întrucât am simțit că nu este potrivit termenul de Templu sau Casa a lui Dumnezeu aici:

Ezechiel 11:16 VDCL
[16] De aceea zi: Așa zice Domnul Dumnezeu: Deși i‐am depărtat departe între neamuri și deși i‐am împrăștiat prințări, totuși le voi fi un locaș sfințit pentru puțin timp înțările unde au venit.

Asa că varianta cu traducerea literală este mai potrivită.

Deci în lipsa Templului cel Mare, totuși se oferă și aceste locașuri sfințite , însă pentru puțin timp.

Să vedem ce alte locașuri sfințite se pot încadra aici fiindcă în pasajul acesta se face referire la sinagogă.

Incepem prin a trece granițele lui Israel…

Maleahi 1:5 EDC100
[5] Veți vedea cu ochii voștri lucrul acesta și veți zice: «Mare este Domnul dincolo de hotarele lui Israel!»”

Maleahi 1:11 EDC100
[11] Căci de la răsăritul soarelui până la asfințit, Numele Meu este mare între neamuri și pretutindeni se arde tămâie în cinstea Numelui Meu și se aduc daruri de mâncare curate, căci mare este Numele Meu între neamuri”, zice Domnul Oștirilor.

Deci pasajul ar fi relevant nu neapărat ca o forma de închinare într-un locaș sfințit ,ci mai degrabă că o forma de închinare către Dumnezeu cinstind Numele Lui.

Daniel 6:10 EDC100
[10] Când a aflat Daniel că s-a iscălit porunca, a intrat în casa lui, unde ferestrele odăii de sus erau deschise înspre Ierusalim, și de trei ori pe zi îngenunchea, se ruga și Îl lăuda pe Dumnezeul lui, cum făcea și mai înainte.

Aici ajungem cam unde suntem fiecare și anume rugăciune de acasă îndreptată spre Ierusalim.

In mod normal noi ne rugăm spre răsărit nu fiindcă de acolo răsare soarele ci pentru că acolo este Ierusalim, Templul și Casa lui Dumnezeu.

Sau nu?

Eu zic că așa ar fi corect.

În încheiere las acest pasaj care spune cum se definitivează acesta actuală situație.

Zaharia 6:12-13 EDC100
[12] și să-i spui: «Așa vorbește Domnul Oștirilor: ‘Iată că un Om al cărui nume este Odrasla va odrăsli din locul Lui și va zidi Templul Domnului. [13] Da, El va zidi Templul Domnului, va purta podoabă împărătească, va ședea și va stăpâni pe scaunul Lui de domnie, va fi preot pe scaunul Lui de domnie, și o desăvârșită unire va domni între ei amândoi.’»