View Single Post
Vechi 30.03.2025, 23:23:54
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Dacă mi-a revenit pofta de studiu biblic și scris am sa continui cu acest demers, însă într-un mod care din păcate nu va fi pe placul multora.

Însă va rog să mă iertați dacă voi aduce anumite poziții sau viziuni care nu sunt conforme cu ceea ce dumneavoastră credeți.

In acest topic din păcate nu voi avea niciun “aliat” creștin, și nici chiar vreo urmă de simpatie chiar și din partea islamică.

In acest demers voi avea un singur “prieten” și anume IUDAISMUL.

Așa că vă rog să-mi permiteți să scriu acest topic din acesta poziție și nu vreau să credeți că intenționeaz sub nicio forma hule, blasfemii sau jigniri la adresa Creștinismului.

De aceea să ne poziționăm pe o poziție de respect și toleranță întrucât în zona de studiu și dialog religios este extrem de important să cunoaștem, înțelegem și respectăm fiecare opinie.

Dacă vom face acest lucru vom putea înțelege extrem de multe aspecte inclusiv din Creștinism și chiar Islam.

Însă mare atenție, vă schimba destul de mult optica actuală oficială și cu siguranță aceste poziții și atitudini stau din păcate la baza multor conflicte.

Dacă aș fi emis asemenea ipoteze in alt timp istoric sau in alte circumstanțe as fi pasibil de condamnare la moarte.

Dacă am mai tratat acest subiect de pe poziții de “satanist” , sceptic, agnostic, eretic sau ateu,acum tratez acest subiect de pe poziția de credincios.

Așa cum am spus,din poziția iudaismului…

Majoritatea citind Vechiul Testament cunoaștem destule pasaje care condamnă in moduri categorice aspecte din prezent,și pe multe le asociem cu o vreme viitoare asociate cu sfârșitul lumii, însă niciodată nu am fi asociat de exemplu profeții cu referire chiar la Noul Testament, Iisus Hristos și formarea creștinismului într-un mod negativ.

De obicei aducem pasaje din vechiul testament,la fel cum a făcut Iisus,apostolii și Creștinismul pe urmă care sa confirme validitatea acestora,nu invers.

Dar dacă vom găsi pasaje din Vechiul Testament care să arate eroare și falsitatea Creștinismului?

Am mai adus de multe ori pasaje in alte topicuri care au arătat erorile grave făcute în special de Pavel,și am decis sa fac un întreg topic despre acest subiect legat de fenomenul creștin mai extins.

Desigur acestea nu sunt părerile mele personale,ci sunt in primul rând poziția Cuvântului lui Dumnezeu și inclusiv a evreilor.

Deci nu este că și cum am eu ceva împotriva sau am o intenție negativă.

Eu pur și simplu incerc sa găsesc adevărul și să-l discern de minciună și manipulare sau creații omenești care înlocuiesc revelația divină reală.

Așa cum am spus mereu,eu cred că toți oamenii trebuie să ajungă la adevăratul Dumnezeu, însă dacă mergem pe firul acesta a lui Dumnezeu revelat in Vechiul Testament evreilor, trebuie să o facem conform cerințelor Lui și nu după dorința noastră.

Nu spun că revelația se oprește la Vechiul Testament,nu spun că Noul Testament nu poate fi considerat cuvântul lui Dumnezeu,ba chiar pot spune și am spus că și Coranul este revelația lui Dumnezeu,ba îndrăznesc că cred că sunt și vor mai fi inclusiv revelații viitoare.

Însă cum discernem revelația autentică de cele omenești?

Sunt multe aspecte pe care doresc sa le tratez și desigur poate va fi mai haotic totul întrucât n-am un curs anume de unde sa incep.

As lua așa în funcție de ce descopăr pe măsură ce studiez.

Un aspect cu care as începe ar fi accesul neamurilor la Dumnezeu chiar înainte de Hristos,și cum s-ar face tranziția totala a lumii la închinarea și slujirea lui Dumnezeu, dacă excludem Noul Testament,pe Hristos și Creștinismul.

Să începem cu începutul și să vedem totuși cine l-a condamnat la moarte pe Hristos și de ce.

Adică degeaba dăm vină pe X,y sau w …Lucrurile sunt destul de simple și nu-i de vina nici imperiul Roman, nici evreii și nici noi sau păcatele noastre precum aud pe unii că noi îl răstignim pe Hristos zilnic când păcătuim.

Ăstea sunt fantezii teologice și meditații spirituale romanțate într-un duh prea mistic.

Let's bring the facts,vorba ăia:

Iată capetele de acuzare:

1.Incalcarea Sabatului

Matei 12:12 VDC
[12] Cu cât mai de preț este deci un om decât o oaie? De aceea este îngăduit a face bine în zilele de Sabat.”

Marcu 2:27 VDC
[27] Apoi le-a zis: „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul, pentru Sabat;

Marcu 2:28 VDC
[28] așa că Fiul omului este Domn chiar și al Sabatului.”

Acum sa vedem care este prețul acestei atitudini a lui Iisus și dacă este ea in acord cu Legea Lui Dumnezeu:

Exodul 31:15 EDC100
[15] Să lucrezi șase zile, dar a șaptea este Sabatul, ziua de odihnă închinată Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua Sabatului va fi pedepsit cu moartea.

Da,scurt și la obiect, deci este trimis la moarte direct de Tatăl,sau într-o interpretare mai atipică din moment ce și-a impus domnia sa peste Sabat,dar tot el a delegat pedeapsa cu moartea pentru încălcarea Sabatului.

2.Blasfemie

Matei 26:63-64 VDCL
[63] Dar Isus tăcea. Și marele preot i‐a zis: Te jur pe Dumnezeul cel viu să ne spui dacă tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. [64] Isus îi zice: Tu ai zis. Dar vă spun: de acum veți vedea pe Fiul omului șezând la dreapta puterii și venind pe norii cerului.

Matei 26:65 VDCL
[65] Atunci marele preot și‐a sfâșiat veșmintele, zicând: A hulit. Ce mai avem trebuință de martori? Iată acum ați auzit hula.

Ioan 10:30, 33 EDC100
[30] Eu și Tatăl una suntem.”
[33] Iudeii I-au răspuns: „Nu pentru o lucrare bună aruncăm noi cu pietre în Tine, ci pentru o hulă și pentru că Tu, care ești un om, Te faci Dumnezeu.”

Evreii doar țineau Legea lui Dumnezeu:

Leviticul 24:16 VDCL
[16] Și cel ce hulește numele Domnului să fie omorât; toată adunarea să‐l ucidă cu pietre, atât străinul de loc cât și băștinașul; când va blestema Numele, să fie omorât.

3.Schimbarea Legii

Ioan 7:12 EDC100
[12] Noroadele vorbeau mult în șoaptă despre El. Unii ziceau: „Este un om bun.” Alții ziceau: „Nu, ci duce norodul în rătăcire.”

Deși a spus :

Matei 5:17 EDC100
[17] Să nu credeți că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc.

Matei 22:36-40 EDC100
[36] „Învățătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?” [37] Isus i-a răspuns: „«Să-L iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.» [38] Aceasta este cea dintâi și cea mai mare poruncă. [39] Iar a doua, asemenea ei, este: «Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.» [40] În aceste două porunci se cuprind toată Legea și Prorocii.”

Ioan 14:6 EDC100
[6] Isus i-a zis: „Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.

Deuteronomul 6:4-6 EDC100
[4] Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. [5] Să-L iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta. [6] Și poruncile acestea pe care ți le dau astăzi să le ai în inima ta.

Deuteronomul 4:2 EDC100
[2] Să nu adăugați nimic la cele ce vă poruncesc eu și să nu scădeți nimic din ele, ci să păziți poruncile Domnului, Dumnezeului vostru, așa cum vi le dau eu!

4.Se prezintă ca având autoritatea asemenea Lui Dumnezeu

Ioan 7:37-38 EDC100
[37] În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stat în picioare și a strigat: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea. [38] Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura.” –

Matei 28:18 EDC100
[18] Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei și le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ.

Totuși pare că avem pasajul care ne spune destul de clar cine are acesta putere.

Deuteronomul 4:39 EDC100
[39] Să știi dar în ziua aceasta și pune-ți în inimă că numai Domnul este Dumnezeu sus în cer și jos pe pământ și că nu este alt Dumnezeu în afară de El.

Și doar in aceste condiții va oferi puterea:

Psalmul 2:6-8 EDC100
[6] „Totuși Eu L-am uns pe Împăratul Meu pe Sion, muntele Meu cel sfânt.” [7] „Eu voi vesti hotărârea Lui”, zice Unsul. „Domnul Mi-a zis: «Tu ești Fiul Meu. Astăzi Te-am născut. [8] Cere-Mi, și-Ți voi da neamurile de moștenire și marginile pământului în stăpânire!

Însă am văzut în ce condiții va zi rezidit Sionul.

Deci nu era cazul in timpul lui Iisus.