Admite Biblia existența altor dumnezei/zei înfara de Dumnezeu
Admite Biblia existența altor dumnezei/zei înfara de Dumnezeu?
Iar nu pot sta liniștit și să-mi văd de treabă…
Însă chiar dacă Vechiul Testament proclamă superioritatea unui singur Dumnezeu, și uneori existența unui singur Creator al universului și falsitatea tuturor celorlalte zeități ca fiind doar chipuri cioplite și plăsmuiri,sau fiind simple creații omenești fara putere…
Hai să vedem dacă identificăm in Biblie pasaje unde se admite faptul că ar exista alți dumnezei sau zeități reale,la nivelul celui revelat ca fiind Dumnezeu Adevărat.
Adică dacă am identifica acest aspect, chiar doctrina Sfintei Treimi,deja nu mai ar fi un simplu mister și acuzată de preluare din celelalte religii mai vechi precum egipteană, greco-romană și hindusă.
Desemnarea ar însemna că există mai multe forme superioare de existență la nivelul de divinitate.
Plus că am fi scutiți de a asimila orice nu este Dumnezeu ca fiind Satana.
Și n-am mai fi supărați că Dumnezeu a ales doar Israel ca popor al Său, mă refer la Dumnezeu cel revelat în Vechiul Testament,la care au aderat miliarde de oameni din Islam și Creștinism.
Poate a fost o luptă și la nivel cosmic între zei, precum citim în panteonul zeilor greco-romani, egipteni, Hinduism și celelalte religii care admit existența mai multor zeități.
Adică inclusiv creștinismul a preluat acest sistem, însă incluzând Sfinții.
Subiect complicat și acesta însă așa cum ați văzut în topul unde am abordat anumit subiecte doar prin prisma iudaismului și doar utilizând vechiul testament, revelația se îndreaptă în general spre poporul evreu.
Iar adăugând și noul testament, putem merge spre o tranziție a revelației care sa fie universală prin Iisus Hristos, însă nu este ceva foarte clar.
Întrucât eu suspectez că Noul Testament a fost oarecum “fabricat” mai degrabă să se potrivească cu Vechiul Testament și clar pe parcurs Creștinismul s-a creat utilizând influențe “păgâne”.
Eu am văzut destul de clar și chiar am devenit un credincios prin prisma Bibliei anumite aspecte, însă îmi răspunde doar la anumite întrebări și doar pentru o anumită parte din oameni.
Însă trebuie să mergem mai departe și să săpăm mai adânc,drumul nu se oprește niciodată.
Deci, să vedem dar daca se admite undeva clar și precum și se face referință la anumite forme superioare de existență că fiind dumnezei reali și nu doar chipuri cioplite fara viața,cu excepția lui Dumnezeu,fără referință la Mesia sau Hristos și fără referință la Sfântul Duh, Satana sau îngeri.
Prima data căutăm asta, după care vom include și altele
Desigur vom exclude pasaje pe care le știm destul de bine in care afirma că este singurul Dumnezeu și nu a existat nici înainte și nici după altul înafara de El.
Cea mai cunoscută menținute,care poate implica existenta reală a altor ființe divine.
Exodul 20:3 VDCL
[3] Să n‐ai alți dumnezei înaintea feței mele.
Adică ne putem da seama de asta întrucât următoarea se referă la:
Exodul 20:4 VDCL
[4] Să nu‐ți faci chip cioplit, nicio asemănare a ceea ce este în ceruri sus și a ceea ce este pe pământ jos și a ceea ce este în apele de sub pământ.
Avem aici o mențiune chiar despre niște zeități foarte cunoscute ale Egiptului.
Asta nu înseamnă neapărat că îi recunoaște ca fiind reali, însă nici nu-i face chipuri cioplite.
Exodul 12:12 VDCL
[12] Și eu voi trece prin țara Egiptului în noaptea aceasta și voi bate pe orice întâi‐născut din țara Egiptului de la om până la dobitoc și voi face judecăți împotriva tuturor dumnezeilor Egiptului. Eu sunt Domnul.
Mai jos vedem un fel de consiliu al dumnezeilor, însă pare că ceilalți i-ar fi inferiori lui.
Adică acest nivel de supunere îl vedem uneori și atunci când Iisus,care s-a prezentat și el că un Dumnezeu însă supus Tatălui.
Psalmii 82:1 VDCL
[1] Dumnezeu stă în adunarea lui Dumnezeu. El judecă în mijlocul dumnezeilor.
Aici iarăși vedem că oferă chiar nume ale unor alte zeități, fără a preciza că ar fi false.
1 Regi 11:33 VDCL
[33] Fiindcă m‐au părăsit și s‐au închinat Astarteei, zeița sidonienilor, lui Chemoș, dumnezeul moabiților, lui Milcom, dumnezeul copiilor lui Amon, și n‐au umblat în căile mele, ca să facă ce este drept în ochii mei, și păzind așezămintele mele și judecățile mele, ca David, tatăl său.
Mai căutăm pasaje după care voi oferi informații despre cele menționate.
Încă două pasaje in care se afirmă totuși existența altor dumnezei, însă cumva inferiori sau supuși lui Dumnezeu.
Deuteronomul 10:17 VDCL
[17] Căci Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor și Domnul domnilor, Dumnezeul cel mare, cel tare și cel înfricoșat care nu caută la față, nici nu ia plată;
Psalmii 95:3 VDCL
[3] Căci Domnul este un Dumnezeu mare și un Împărat mare mai presus de toți dumnezeii.
Pune și Moise o întrebare aparent retorică,dar admite și el existența altor dumnezei.
Exodul 15:11 VDCL
[11] Cine este ca tine, Doamne, între dumnezei? Cine este ca tine slăvit în sfințenie, înfricoșat în laude, făcător de minuni?
Totuși pe noi ne interesează mai degrabă strict unde Dumnezeu admite existența altor dumnezei întrucât opiniile unor oameni nu pot cântări că fiind relevante întrucât majoritatea se închină in baza credinței sau ale unor revelații.
Iar acum un pasaj unic in Vechiul Testament,pe care nu îl veți găsi tradus in acest mod în nicio biblie cel puțin nu în limba română.
Pentru cei familiarizați cu ocultism și alte zone de vampirism, satanism și new age mai dark..
Singurul loc în biblie unde apare menționată Lilith, tradusă ca bufnita nopții sau alți termeni similari.
Isaia 34:14
„Fiarele pustiei se vor întâlni acolo cu câinii sălbatici, iar țapul (se‘ir) își va chema tovarășul; acolo se va așeza Lilith și își va găsi un loc de odihnă.”
Vom continua….