În prealabil postat de Seraphim7
Acum vom călători puțin în timp,acuma sincer nu știu dacă este un timp istoric sau unul mitologic, însă vom spune că este un timp biblic,care deși poate nu are un corespondent în istorie, poate avea unul în aspecte teologice.
Deși încă nu există dovezi concludente, probabil există anumite evenimente înregistrare și identificabile arheologic sau chiar documente în alte surse decât Biblia despre aceste descrieri.
Așa cum am spus, mă interesează momentul in care se formează acest popor fizic al lui Israel, însă cel mai mult mă interesează modul în care celelalte națiuni s-au integrat încă de atunci în această revelație și raportul dintre Dumnezeu revelat și ceilalți zei considerați rivali sau falși…
Voi folosi in continuare traducerea ortodoxă Anania, pentru a fi pe placul simțurilor sensibile ale colegilor de forum ortodocși:)
Însă unde este cazul voi aduce și alte versiuni masoretice.
(Ieșirea 12:37-38)-Anania
FIII lui ISRAEL au plecat din Ramses spre Sucot, ca la șase sute de mii de bărbați pedeștri, afară de copii.
Și a mai ieșit împreună cu ei mulțime de OAMENI de FELURITE NEAMURI, și oi, și boi, și turme foarte mari.
Deci vedem mai sus că alături fii lui Israel au mai ieșit împreună cu ei “mulțime de oameni de felurite neamuri”.
Mai jos nu voi folosi varianta ortodoxă fiindcă folosește înloc de “străin” ,”pribeag”,deci merg pe catolici.
Iar contextul discuției noastre străin răspunde mai bine, întrucât se referă la iubirea altor neamuri ,sau a gentililor.
Deuteronomul 10:19 VBRC2020
[19] Să-i iubiți pe străini căci și voi ați fost străini în țara Egiptului!
Ba chiar gentili erau judecați la fel.
(Levitic 24:22)-Anania
Aceeași JUDECATĂ să aveți și pentru străin și pentru băștinaș, că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru“.
Ba chiar traducerea catolică forțează termenul de la judecată la Lege.
Leviticul 24:22 VBRC2020
[22] Să aveți aceeași LEGE pentru străin ca și pentru băștinaș; căci eu sunt Domnul Dumnezeul vostru»”.
Iar aici Rut ,fiind moabită a aderat la Israel atât ca popor cât și ca închinare la Dumnezeu.
(Cartea Rut 1:16)-Anania
Iar Rut a zis: „Nu mă sili să te părăsesc și să mă duc de la tine; căci unde te vei duce tu, acolo voi merge și eu și unde vei trăi tu, voi trăi și eu; poporul tău va fi poporul meu și Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu;
Iar aici un pasaj absolut fabulos ,care arată deschiderea lui Dumnezeu către fiecare om de pe Pământ încă de pe atunci.
Ce trebuie să facă acel străin,acel gentil?
1.Să meargă pentru Numele lui Dumnezeu
2.Sa se roage
3.In templul/casa lui Dumnezeu
Deci nu te condiționează in alt fel, și nici nu îți sugerează să aștepți venirea lui Mesia.
Se putea încă de atunci ca orice neam să se închine lui Dumnezeu și era ascultat,la fel ca orice evreu.
(Cartea a doua Paralipomena 6:32-33)-Anania
Chiar și străinul, care nu este din poporul Tău Israel, când va purcede din pământ depărtat pentru numele Tău cel mare, pentru mâna Ta cea puternică și pentru brațul Tău cel înalt și va veni și se va ruga în templul acesta,
Tu să asculți din cer, din locul sălășluirii Tale, și să-i împlinești tot lucrul pentru care străinul va striga către Tine, ca să știe toate popoarele pământului, de numele Tău și să se teamă de Tine, cum se teme poporul Tău Israel, și să știe că în numele Tău este închinat templul pe care l-am zidit eu.
Mai jos vedem că inclusiv în timpul lui Iisus,era obiceiul ca neamurile, în cazul de față elini/greci să vină în Ierusalim să se închine la Templu, respectiv lui Dumnezeu.
(Ioan 12:20)-Anania
Și erau niște elini, din cei ce se suiseră la sărbătoare să se-nchine.
Poate unii vor spune că erau evrei elenizați, însă textul spune clar “elini”.
Însă mai jos vedem un etiopian,de rang înalt care mergea la Ierusalim să se închine, însă mai făcea ceva, citea din profetul Isaia.
Desigur acest pasaj este invocat de obicei pentru a evidenția cu totul alte aspecte, însă pe mine mă interesează doar acest aspect singular deocamdată, și anume faptul că gentili aveau obiceiul să studieze Sfânta Scriptură și să se închine lui Dumnezeu în Templul Său, chiar înainte de Iisus sau formarea creștinismului.
(Faptele Apostolilor 8:27-28)-Anania
Și ridicându-se el, a mers. Și iată, un bărbat din Etiopia, famen, mare dregător al Candachiei, regina Etiopienilor, care era peste toată vistieria ei și care venise la Ierusalim să se închine,
se întorcea acasă; și șezând în careta sa, îl citea pe profetul Isaia.
Las în încheiere un pasaj pentru meditație și temă de aprofundare….
(Zaharia 8:20-23)-Anania
Așa zice Domnul Savaot: „Și vor veni încă popoare și locuitori din cetăți numeroase;
Și locuitorii dintr-o cetate vor merge în cealaltă, zicând: „Să mergem să dobândim îndurarea lui Iuda și să căutăm pe Domnul Savaot!“. „Merg și eu!“
Și vor veni popoare multe și neamuri puternice ca să caute pe Domnul Savaot în Ierusalim și să se roage Domnului“.
Așa grăiește Domnul Savaot: „Și în zilele acelea zece oameni dintre limbile neamurilor vor apuca pe un iudeu de poala hainei și vor zice: Mergem și noi cu tine, căci am aflat că Dumnezeu este cu voi!“.
|