View Single Post
Vechi 16.04.2025, 12:26:43
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Acuma dragii mei vom trece la un Părinte Apostolic pe placul neoprotestantilor și chiar al martorilor lui Iehova:))

Din păcate nu a fost chiar pe placul bisericii,dar nu a trecut granița nici spre eretic însă nici spre sfânt.

A rămas așa între,este vorba despre

Papias din Hierapolis (cca 60-130 d.Hr.)

Se vede că vine din pământul filosofilor după cum vom vedea în continuare.

Scrierile lui “Explicații ale vorbelor Domnului” s-au păstrat doar în cărțile lui Eusebiu de Cezareea și Irineu de Lyon .

Ia să vedem ce spune acest Papias:

„Marcu a fost interpretul lui Petru și a scris exact, dar nu în ordine, tot ce-și amintea din ceea ce spusese sau făcuse Domnul.”
(Eusebiu, Istoria Bisericii)

„Matei a așternut cuvintele Domnului în limba ebraică, și fiecare le-a tălmăcit cum a putut.”
(Tot din Eusebiu)

„Nu mă bucuram de cuvintele din cărți ca de cele vii și rămase în memorie.”
( Citare din Eusebiu)

„În vremurile Împărăției, pământul va da rod în belșug: o viță va avea zece mii de ciorchini...”
(citare de Irineu în Împotriva ereziilor)

Nu sunt multe pasaje,dar sunt extrem de importante,mai ales că oferă detalii mai concrete despre întâmplările petrecute și despre cum a înțeles el evangheliile.

Plus îți confirmă că Matei a scris in ebraică,sau aramaică mai precis, deasemenea aduce un mare aport în vederea cuvântului nescris care deasemenea trebuia păstrat cum altfel decât prin Tradiția Bisericii.

Deasemenea îi dă credit lui Marcu,ca fiind direct interpretul lui Petru.

Și nu în ultimul rând credea că atunci când va veni Împărăția , acesta se va instala pe Pământ.

….

Înainte de a continua cu părinții apostolici,vom oferi și niște “plăceri vinovate”,cel puțin “specialitate” mea, însă extrem de relevanți in peisajul dezvoltării Bisericii , și anume personaje la fel de influente însă în categoria de:

ERETICI

Începem cu un personaj menționat chiar în Noul Testament,iar faptul că este citat și înafara Noului Testament,nu face decât să întărească veridicitatea acestuia.

Simon Magul

Menționat de Irineu de Lyon,un părinte al Bisericii pe care l-am tot menționat și desigur la momentul potrivit îi vom dedica o cercetare amănunțită.

Irineu în cartea cu un titlu la fel de sugestiv “Împotriva Ereziilor” ,face următoarea referință la Simon Magul:

„Simon, samariteanul, acel magician despre care vorbește Luca în Faptele Apostolilor, pretindea că el însuși era Puterea lui Dumnezeu, numită Mare. [...] El învăța că el era cel care a apărut printre iudei ca Fiul, în Samaria ca Tatăl și în alte națiuni ca Duhul Sfânt. [...] A susținut că o femeie numită Helena, pe care o luase din Tir, era prima concepție a minții sale, mama tuturor, prin care a creat îngeri și arhangheli. [...] Acești îngeri au creat lumea, dar au reținut-o pe Helena din invidie. Ea a fost reîncarnată în diverse femei, inclusiv în Elena din Troia, și în cele din urmă a devenit o prostituată. Simon a venit să o elibereze și, prin aceasta, să aducă mântuirea oamenilor.”

Deci nu știu ce “fuma” Simon Magul,da oricum avea marfă de “import “.

“Mind blowing “ oricum,la vremea ăia să scoți asemenea idei…

Asta e ce să fac am o slăbiciune aparte pentru asemenea personaje, rebele,ciudate cu idei originale și împotriva sistemului.

Oricum ai avea ce povesti cu Simon Magul:))

Las și pasajul din Fapte:

Faptele apostolilor 8:9-11, 13, 18-24 EDC100
[9] În cetate era un om numit Simon, care zicea că este un om însemnat; el vrăjea și punea în uimire poporul Samariei. [10] Toți, de la mic până la mare, îl ascultau cu luare aminte și ziceau: „Acesta este puterea lui Dumnezeu, cea care se numește mare.” [11] Îl ascultau cu luare aminte, pentru că multă vreme îi uimise cu vrăjitoriile lui.
[13] Chiar Simon a crezut și, după ce a fost botezat, nu se mai despărțea de Filip și privea cu uimire minunile și semnele mari care se făceau.
[18] Când a văzut Simon că Duhul Sfânt era dat prin punerea mâinilor apostolilor, le-a dat bani [19] și a zis: „Dați-mi și mie puterea aceasta, pentru ca, peste oricine-mi voi pune mâinile, să primească Duhul Sfânt!” [20] Dar Petru i-a zis: „Banii tăi să piară împreună cu tine, pentru că ai crezut că darul lui Dumnezeu s-ar putea căpăta cu bani! [21] Tu n-ai nici parte, nici sorț în toată treaba aceasta, căci inima ta nu este curată înaintea lui Dumnezeu. [22] Pocăiește-te dar de această răutate a ta și roagă-te Domnului să ți se ierte gândul acesta al inimii tale, dacă este cu putință, [23] căci văd că ești plin de fiere amară și în lanțurile fărădelegii!” [24] Simon a răspuns: „Rugați-vă voi Domnului pentru mine, ca să nu mi se întâmple nimic din ce ați zis!”

Totuși am văzut că a fost botezat și a crezut , însă ceea ce este extrem de important este că deși el era un magician, vrăjitor sau poate era doar un iluzionist.

Văzând puterea cu care lucrau apostolii a rămas fascinat de aceasta și chiar a crezut că este reală.

Dacă era doar un truc, și-ar fi dat seama din moment ce era deja unul din cei mai faimoși din zonă.

De la el a plecat termenul de “simonie “, adică practica de a cumpăra preoția sau darurile sfinte.

Aviz celor…. Știți voi…

…..

Mai avem un personaj mai puțin cunoscut,dar cu o poziție interesantă,mai ales că aflăm și de unde și-a luat inspirația.

Cerint

Irineu, Împotriva ereziilor

„Cerint, un om educat în înțelepciunea egiptenilor, învăța că lumea nu a fost creată de Dumnezeu cel suprem, ci de o putere separată și necunoscută. El susținea că Isus nu s-a născut dintr-o fecioară, ci era fiul lui Iosif și Maria, născut pe cale naturală, dar mai drept și mai înțelept decât alții. După botez, Hristos a coborât asupra lui Isus sub forma unui porumbel, dar l-a părăsit înainte de patimile și învierea lui Isus.”

Foarte interesant, vedem că era educat în “teologie” egipteană, și că acesta lume de fapt nu este creată de Dumnezeul Suprem,ci de o ființă divină mai inferioară.

Deasemenea in opinia lui, Iisus a fost născut om pe cale naturală iar în timpul botezului porumbelul coborât pe Iisus omul a fost de fapt Hristosul sau Mesia cel divin,care l-a părăsit înainte de patimi,deci Iisus a pătimit totul că om,in concluzie a murit.

Da, interesanta viziunea.

In continuare avem un personaj destul de celebru,in alte postări l-am numit chiar primul “reformator “ sau “protestant “, însă veți vedea că este chiar prea reformator și protestant chiar și pentru cei actuali.

Marcion din Sinope (cca 85-160 d.Hr.)

Din nou apelăm la Irineu, acesta visterie a majorității ereziilor din biserica primară.

Irineu de Lyon, Împotriva Ereziilor

„Marcion din Pont, urmându-l pe Cerdo, a dus mai departe învățăturile acestuia și a formulat una dintre cele mai îndrăznețe blasfemii: l-a declarat pe Dumnezeul Legii și al Profeților ca fiind autorul răului, un zeu războinic, schimbător și contradictoriu. A susținut că acest Dumnezeu este diferit și inferior față de Tatăl lui Isus Hristos.”

„Mai mult, el a afirmat – ca și cum vorbea prin gura diavolului – că păcătoși notorii precum Cain, sodomiții sau egiptenii au fost mântuiți de Hristos atunci când Acesta a coborât în iad, în timp ce drepți ca Abel, Enoh, Noe, Avraam și profeții nu au avut parte de mântuire. Cu alte cuvinte, a răsturnat complet ordinea revelată a mântuirii.”

„Cei care disprețuiesc Legea lui Moise și nu caută să înțeleagă de ce există un nou legământ în Hristos, se înșală grav. Marcion și adepții săi au ajuns până acolo încât să taie din Scripturi. Ei au respins complet unele cărți și au modificat Evanghelia după Luca și epistolele lui Pavel, păstrând doar fragmente care le susțineau ideile greșite. Astfel, au creat o evanghelie și o doctrină după propriul lor gust, și nu după adevărul transmis de apostoli.”

Deși uneori tindeam să merg așa departe precum o făcea Marcion, totuși el se duce cam prea departe chiar și pentru gustul meu.

Probabil întreg sistemul său de gândire ar sugera altceva, întrucât aici vedem doar ce este atacat de apărătorii bisericii.