View Single Post
Vechi 17.04.2025, 14:22:08
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Să intrăm mai adânc în problemă, să vedem în primul rând dacă au dreptate, conform Bibliei.

Spune Biblia despre ea, că este ea suficientă?

După care vom vedea coerența totală a tuturor acestor doctrine per total, și dacă pot merge pe firul revelației chiar de la început.

Uitasem de acel pilon Solus Christus, adică doar Hristos, și chiar sunt curios cum l-au integrat in Sfânta Treime,dat fiind faptul că am identificat acesta poziție chiar aici pe forum și în discuțiile cu anumite persoane neoprotestante.

Iar eu ,care sunt mai degrabă un Solus YHWH,nu prea mă pot împăca cu nimic altceva, decât un monoteism pur centrat pe Dumnezeu Tatăl.

Despre Sola Scriptura nu as vrea sa insist prea mult întrucât suntem cu toții de acord că este extrem de importantă,fiind fundamentul Credinței și Temelia revelației, însuși Cuvântul lui Dumnezeu.

Aici s-a discutat mult și marele zid este dacă Tradiția are sau nu valoare, dacă Biserica este mai relevanta împreună cu Tradiția decât Sfânta Scriptură.

Acuma eu nu as exclude sub nicio forma Tradiția și Biserica Istorică, întrucât și Iudaismul are Tradiția Talmudului.

Însă nu as condiția accesul omului la Dumnezeu prin Tradiție sau o Biserică Istorică.

Nu as condiționa accesului omului la Dumnezeu nici măcar prin Scriptură.

Ambele sunt doar niște unelte care pot facilita accesul însă, acesta nu poate fi și nu trebuie să fie limitat de ele.

Depășind momentul în care iar îmi dau cu părerea fără să mă întrebe nimeni,vom reveni la a oferi acesta doctrină care se bazează exclusiv pe

Scriptura

2 Timotei 3:16-17 EDC100
[16] TOATĂ SCRIPTURA ESTE INSUFLATĂ DE DUMNEZEU și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, [17] pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

Faptele apostolilor 17:11 EDC100
[11] Iudeii aceștia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna și CERCETAU SCRIPTURILE în fiecare zi, CA SĂ VADĂ DACĂ ce li se spunea ESTE AȘA.

Deci din două pasaje am rezolvat aproape toate probleme.

Toată este insuflată de Dumnezeu și este esențial să cercetăm in Scriptură dacă ce ni se spune este așa.

Cel puțin în acest aspect mă conformez și eu:)

Totuși de aici putem înțelege că este asta destul?

Marcu 7:7-9 EDC100
[7] Degeaba Mă cinstesc ei dând învățături care nu sunt decât niște porunci omenești!» [8] Voi lăsați porunca lui Dumnezeu și țineți datina așezată de oameni, precum spălarea urcioarelor și a paharelor, și faceți multe alte lucruri de acestea.” [9] El le-a mai zis: „Ați desființat frumos porunca lui Dumnezeu ca să țineți datina voastră!

Eh,aici îți spune “Așa nu” ,deci când intervine ceva care contravine poruncii divine, și tu urmezi mai degrabă niște obiceiuri, datini, tradiții umane…. Spui, gata, până aici…

Însă cum faci diferența totuși , fiindcă vine fratele ortodox sau catolic și zice:

2 Tesaloniceni 2:15 VBRC2020
[15] Așadar, fraților, rămâneți tari și țineți TRADIȚIILE pe care le-ați primit fie prin CUVÂNT, fie prin scrisoarea noastră!

sau

2 Tesaloniceni 3:6 VBRC2020
[6] Vă poruncim, fraților, în numele Domnului nostru Isus Cristos, să stați departe de orice frate care umblă în neorânduială și nu ține TRADIȚIA pe care a primit-o de la noi,

Sau

Ioan 21:25 VBRC2020
[25] Mai sunt multe alte lucruri pe care le-a făcut Isus. Dacă acestea s-ar scrie unul câte unul, cred că nici lumea întreagă nu ar cuprinde cărțile scrise.

Cu ultimul nu doar îți oferă o relevanță pentru Tradiție,ba chiar îți spune că revelația nu este limitată doar la scripturi,ci este universală și nelimitată.

Practic revelația Lui Dumnezeu nu poate să încapă doar in câteva texte,ea continuă permanent.

Și Cuvântul lui Dumnezeu nu este limitat doar la textul fizic al Scripturii,el lucrează viu în sufletul fiecăruia.

Însă esența Sola Scriptura nu este neapărat necesitatea de a exclude și doar de a fi autosuficientă.

Un pocăit rezonabil nu va lupta împotriva Tradiției,ci doar va spune că lui îi este de ajuns Biblia.

La fel cum un ortodox rezonabil nu va încerca să-l îndoape cu tradiție pe un pocăit.

Despre catolici nu ce zice fiindcă ei sunt mereu rezonabili:)

Însă dacă vom trece la Sola Fide,aici deja trebuie să punem altfel problema.

Crezi?
Da!
Ești mântuit!

Cam asta este tot.

Are fundament oare?

Romani 3:28 EDC100
[28] Pentru că noi credem că omul este socotit neprihănit prin credință, fără faptele Legii.

Inca una

Galateni 2:16 EDC100
[16] Totuși, fiindcă știm că omul nu este socotit neprihănit prin faptele Legii, ci numai prin credința în Isus Hristos, am crezut și noi în Hristos Isus, ca să fim socotiți neprihăniți prin credința în Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii.

Mai dăm una

Filipeni 3:9 EDC100
[9] și să fiu găsit în El nu având o neprihănire a mea, pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credința în Hristos, neprihănirea pe care o dă Dumnezeu prin credință,

Mai vrei una?

Iacov 2:24 EDC100
[24] Vedeți dar că omul este socotit neprihănit prin fapte, și nu numai prin credință.

Pai ce-ai făcut mai Iacobe, măi?

A mers bine Pavel cât a mers până a venit Iacob și i-a tăiat elanul.

Matei 7:21 EDC100
[21] Nu orișicine-Mi zice: «Doamne , Doamne!» va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.

Hopa, stai că nu merge numai cu …

Sau poate că da,oare va fi prima dată când o să pot fi de acord cu Pavel,păi să vedem:

Geneza 15:6 EDC100
[6] Avram L-a crezut pe Domnul, și Domnul i-a socotit lucrul acesta ca neprihănire.

Habacuc 2:4 EDC100
[4] Iată, i s-a îngâmfat sufletul, nu este fără prihană în el; dar cel neprihănit va trăi prin credința lui.

Isaia 53:11 EDC100
[11] Va vedea rodul muncii sufletului Lui și Se va înviora. „Prin cunoștința Lui, Robul Meu cel neprihănit va pune mulți oameni într-o stare după voia lui Dumnezeu și va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor.

Deci,a vorbit Pavel așa fără fundament?

Nu,sub nicio forma, întrucât vedem încă din Noul Testament faptul că credința este considerată suficientă pentru a fi văzut curat înainte Lui Dumnezeu deși tu ești murdar.

Mai ales ultimul pasaj formulează întreaga teologie a mântuirii.

Hristos a luat asupra lui toate păcatele noastre și aici vom devia puțin în

Sola grația, adică doar Harul

Efeseni 2:8-9 EDC100
[8] Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. [9] Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.

Prin ce?

Har și credința,nu fapte…

Ai tu fapte?
Eu n-am.

Ai tu credința?
Ocazional nu,dar aparent nu vine de la tine.

Însă Harul:

Romani 11:5-6 EDC100
[5] Tot așa, și în vremea de față este o rămășiță datorită unei alegeri prin har. [6] Și dacă este prin har, atunci nu mai este prin fapte; altminteri, harul n-ar mai fi har. Și dacă este prin fapte, nu mai este prin har; altminteri, fapta n-ar mai fi faptă.

Pricepeti voi?

Nici eu,dar pare prea frumos să fie adevărat…

Adică să primești așa gratuit?

Isaia 55:1 EDC100
[1] „Voi, toți cei însetați, veniți la ape, chiar și cel ce n-are bani! Veniți și cumpărați bucate, veniți și cumpărați vin și lapte, fără bani și fără plată!

Încheiem in acesta notă deocamdată:

Luca 7:50 EDC100
[50] Dar Isus i-a zis femeii: „Credința ta te-a mântuit; du-te în pace!”

Luca 8:48 EDC100
[48] Isus i-a zis: „Îndrăznește, fiică; credința ta te-a mântuit. Du-te în pace!”

Luca 17:19 EDC100
[19] Apoi i-a zis: „Scoală-te și pleacă; credința ta te-a mântuit.”