View Single Post
Vechi 09.07.2025, 19:10:35
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Știm foarte bine pasajele din Vechiul Testament referitoare la Mesia,și multe dintre acestea citate chiar în Noul Testament atribuindu-se lui Iisus, pentru a creiona aceata ideea a faptului ca Mesia este parte a Trinități și implicit este Dumnezeu.

Eu însă resping și Trinitatea, deasemenea resping și ideea că Mesia este Dumnezeu sau asemenea lui Dumnezeu, YHWH.

Și vom oferi niște pasaje din vechiul testament,unde atribute similare date lui Mesia,sunt date și altor oameni.

Oare îi face pe aceia asemenea lui YHWH ?

Sau doar niște vehicule umane,care poartă mesajului Lui?

Avem aici un pasaj cu mai multe variante de traducere:

Exodul 21:6 VBRC2020
[6] atunci stăpânul lui să-l ducă înaintea lui Dumnezeu, să-l apropie de ușă sau de ușorul ușii și stăpânul lui să-i găurească urechea cu o andrea și el să-i fie sclav pentru totdeauna!

Exodul 21:6 VDCL
[6] atunci stăpânul său să‐l aducă înaintea judecătorilor și să‐l apropie de ușă sau de ușior și stăpânul său să‐i găurească urechea cu o sulă și să‐i slujească în veac.

Chiar și în varianta de traducere a BO,apare termenul “judecători”.

Deci judecătorii erau Dumnezeu?

Cu siguranță nu!

Însă chiar și pasajul acela pe care l-am menționat mai devreme în acest topic:

Psalmii 82:6-7 VDCL
[6] Am zis: Sunteți dumnezei și toți sunteți fii ai Celui Preaînalt. [7] Dar veți muri ca omul și veți cădea ca unul din mai mari.

Practic aici termenul de dumnezei se referă la acei judecători umani, delegați in numele lui Dumnezeu.

Însă nu au nicio legătură cu YHWH,sunt doar in numele Lui,Fii ai lui,dar muritori.

De fiecare dată când Dumnezeu vorbește în Vechiul Testament o face prin îngeri:

Geneza 16:10-11, 13 VDC
[10] Îngerul Domnului i-a zis: „Îți voi înmulți foarte mult sămânța și ea va fi atât de multă la număr, că nu va putea fi numărată.” [11] Îngerul Domnului i-a zis: „Iată, acum ești însărcinată și vei naște un fiu, căruia îi vei pune numele Ismael, căci Domnul a auzit mâhnirea ta.
[13] Ea a numit Numele Domnului care-i vorbise: „Tu ești Dumnezeu care mă vede!” Căci a zis ea: „Cu adevărat, am văzut aici spatele Celui ce m-a văzut!”

Iata aici un exemplu în care Dumnezeu se adresează lui Hagar,însă ea vorbește ca și cum ar fi fi însuși Dumnezeu,că și cu L-ar fi văzut direct .

Însă toate acestea se fac prin intermediul unui înger,chiar daca femeia are impresia că este chiar DUMNEZEU.

In continuare, vedenie rugului aprins:

Exodul 3:2, 6 VDC
[2] Îngerul Domnului i S-a arătat într-o flacără de foc, care ieșea din mijlocul unui rug. Moise s-a uitat și iată că rugul era tot un foc și rugul nu se mistuia deloc.
[6] Și a adăugat: „Eu sunt Dumnezeul tatălui tău, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov.” Moise și-a ascuns fața, căci se temea să-L privească pe Dumnezeu.

Din nou , îngerul Domnului,agent divin,nu Dumnezeu însuși.

Dumnezeu vorbește prin înger,dar nu este materializat concret, deși Moise crede că vorbește direct cu Dumnezeu și credea că îl privește pe Dumnezeu.

Este oare îngerul, YHWH ?

Nu sub nicio forma,este doar un vehicul al lui Dumnezeu, întrucât acesta este rolul îngerilor.

Deasemenea și celebrul pasaj de la stejarul mamvri,tot în acesta cheie trebuie să se interpreteze,sub nicio forma ca un argument in favoarea Trinității.

Fiindcă așa cum am arătat în alte pasaje,acei bărbați:

Geneza 18:1-2 VDCL
[1] Și Domnul i s‐a arătat la stejarii lui Mamre când ședea la intrarea cortului său în arșița zilei. [2] Și el și‐a ridicat ochii și s‐a uitat și iată trei bărbați stăteau înaintea lui. Și când i‐a văzut, a alergat în întâmpinarea lor de la intrarea cortului și s‐a plecat până la pământ.

Însă tot acești bărbați sunt cei care au mers în Sodoma și Gomora:

Geneza 18:16, 20, 22 VDCL
[16] Și bărbații s‐au sculat de acolo și s‐au uitat spre Sodoma și Avraam mergea cu ei să‐i petreacă.
[20] Și Domnul a zis: Pentru că strigătul Sodomei și Gomorei este mare și pentru că păcatul lor este foarte greu,
[22] Și bărbații s‐au întors de acolo și au mers spre Sodoma și Avraam stătea încă înaintea Domnului.

Iar pentru cei care spun că Avraam s-a închinat de fapt Trinității, când a întâmpinat cei 3 bărbați,iată,că și Lot s-au plecat cu fața la pământ când i-am văzut,deși erau acum doar 2.

Însă aici se specifică clar că sunt ÎNGERI!

Geneza 19:1 VDCL
[1] Și cei doi îngeri au venit la Sodoma seara. Și Lot ședea la poarta Sodomei. Și Lot i‐a văzut și s‐a sculat să‐i întâmpine și s‐a plecat cu fața la pământ.

Deci la fel cum Hagar a crezut că a văzut pe Dumnezeu,la fel cum Moise a crezut deasemenea că a văzut pe Dumnezeu în rug,și Avraam a crezut că a văzut pe Dumnezeu:

Geneza 19:27 VDCL
[27] Și Avraam s‐a sculat dis de dimineață și a venit la locul unde stătuse înaintea Domnului.

Insa așa cum am spus,in fiecare din aceste cazuri este vorba despre manifestarea lui Dumnezeu,prin ÎNGERI!

Iar oamenii de fiecare data au perceput aceste evenimente că fiind întâlniri direct cu Dumnezeu,din această pricină chiar se închinau, însă nu Îngerilor,sau formelor materializate ale acestora,ci lui Dumnezeu, fiindcă Dumnezeu se adresa direct lor prin îngeri.

Doar fiindcă erau mai mulți îngeri nu înseamnă că erau mai multe persoane divine,era și este mereu același UNIC DUMNEZEU YHWH.

Indiferent că a vorbit prin îngeri, profeți, Iisus, apostoli etc.