View Single Post
  #2  
Vechi 13.07.2025, 17:00:09
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.302
Implicit

Dragă Iustin, bine ai venit! Mă bucur să văd, după destul de multă vreme, că cineva ridică o problemă – duhovnicească – care chiar are a face cu specificul acestui forum.

Deși n-am înaintat mult pe calea rugăciunii, mă gândesc că e un lucru bun să ne împărtășim unii altora câte ceva din această experiență pe care orice creștin o are, într-o măsură mai mică ori mai mare.

Bine spui că timpul rugăciunii este... tot timpul ('rugați-vă neîncetat', cum spune Apostolul), însă e bine să avem și niște puncte fixe, un program duhovnicesc, mai ales dacă ne gândim că cei mai experimentați în rugăciune – călugării – au în toate o rânduială. Cum igiena personală ori exercițiile fizice le facem cu regularitate, la anumite ore ale zilei, la fel trebuie stabilită o oră și pentru programul duhovnicesc – fie la începutul zilei, fie la sfârșitul ei, ori, și mai bine, ambele – în funcție de momentul zilei în care poți avea mai multă liniște, ca nimic să nu te distragă.

Până să-ți formezi acea rutină va fi nevoie să persiști, să tragi de tine, să te lupți (oare e posibilă o viață duhovnicească fără luptă, fără efort?!) Trebuie să te ții de program chiar și atunci când nu ai chef, strădania în sine fiind capabilă uneori să te trezească din amorțire ori plictis. Dă mare atenție cuvintelor rugăciunii, pentru că numai înțelegându-le, vor putea să-ți intre la inimă. Iar pe cele care-ți vor atinge inima, le vei iubi și te vei îndrepta către ele cu dragoste, după o vreme.


Poți lua la rând rugăciunile așa cum sunt în cartea de rugăciuni, pentru rânduiala de dimineață, de seară, ori pentru alte ocazii. Sau, poate și mai bine, vezi care-ți mișcă mai mult inima și rostește-le mai mult pe acelea.

Fă, apoi, și rugăciuni pentru cei dragi, pentru prieteni și colegi... chiar și pentru dușmani – pentru cineva care ți-a făcut rău ori pe care pur și simplu nu-l ai la inimă. Folosește-te de propriile tale cuvinte, folosind rugăciunile pe care deja le-ai citit ca sursă de inspirație. Ori combinându-le, pur și simplu.

Și pentru că, într-adevăr, Hristos este în miezul tuturor preocupărilor duhovnicești, e foarte bine dacă te obișnuiești ca în fiecare zi, cca 15 minute să le dedici Rugăciunii lui Iisus. Ea va menține mereu o luminiță în inima ta, încălzind-o, atât pentru celelalte rugăciuni, cât și pe parcursul întregii zile – după ce te vei obișnui să o repeți cât mai des și cu luare-aminte.

La fel de important e ca din acest program duhovnicesc să nu lipsească citirile din Noul Testament – unii duhovnici recomandă două capitole zilnic. Și meditând la ceea ce am citit, ca totul să treacă prin minte și prin inimă.
__________________
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea)
Reply With Quote