Harul dat prin Duhul Sfant.
Nu o sa va vina sa credeti unde am gasit eu o intelegere a harului , pe chat GPT.
Semn ca Dumnezeu ne vorbeste prin toate. Cunosteam definitia si in ultimul timp simt ca imi lipseste. Adica notiunile de credinta imi sunt destul de clare, dar nu raman in mine ca un glas interior , mai mult ca un sistem de idei , care il uit imediat sau nu am imaginea si sentimentul de siguranta. Si atunci am inceput sa ma gandesc la imaginea despre har , vizibila mai ales la primii crestini , care fara sa aiba neaparat o cunoastere elaborata ca astazi ,si o multime de informatii, aveau acest dar al lui Dumnezeu , care le tinea credinta in inima.
Dar ma simteam oarecum pierdut intre notiunile din cartea de cateheza sau din Epistola catre Romani a sf apostol Pavel . Duhul Sfant se coboara la cinzecime , harul se imprastie intre oameni, distinctiile harului ca membrele unui organism din aceiasi epistola, Biserica ca gazda a harului , faptele omului care pot fi privite dpendente(protestanti) sau in colaborare(ortodoxie) ,Tainele ca mijloc exclusiv de administrare al harului.
O gramada de notiuni. Si cel mai rau e ca nu ai pe cine intreba , ca celalalt fie nu intelege intrebarea, fie poate nu stie si iti da alt raspuns, fie nu poti sa il intrebi exact ce nu intelegi.
Si am incercat asa intr-o doara sa vad ce zice chatGPT.
Si m-am trezit cu o prezentare concisa ,secventiala si logica a notiunilor ortodoxe.
Hristos->DuhSfant->-> Biserica->taine->har->fapte bune->dragoste -> Hristos->Dumnezeu
La har cel mai mult mi-a placut precizarea care o citisem dar nu ii dadusem atentie, ca este o energie ""necreata" ,in sensul ca nu e o lucrare exterioara sau altceva, ci ceva care vine chiar din Dumnezeu . scria acolo ca Dumnezeu se da El insusi pentru noi prin har.
In acest context mi am pus intrebarea de ce nu am putea sari direct la fapte bune si dragoste plecand de la Hristos, fara sa mai trecem prin har. Nu ar mai fi Biserici,exclusivismul tainelor, si alte lucruri care acum pe oameni ii despart.
Dar nu ar mai fi nici putere ,am rataci singuri in iluzia noastra ca am putea face binele ,in slabiciunea interpretarii noastre.
Nu l-am mai intrebat pe chat GPT , ca uneori e nevoie de oameni ca si el tot de acolo se inspira. De ce avem nevoie de har si cum il simtim? Nu cumva il avem si nu stim?
Cum se simte cineva cand are har , e ceva comun sau se intalneste cu greu?
De exemplu dupa ce ma impartasesc ,il simt la o perioada ca si cum ceva s-a schimbat in mine?
Poate vorbeste prin mine,poate nu l-am intalnit niciodata ,nu stiu, dar ca de obicei apelez la experienta voastra
|