Nu știu ce ar vrea "domnul" CristianR, însă eu îmi doresc onestitate și mai multă claritate a gândirii, o analiză fără patimă a mediului politic și a societății în general din partea susținătorilor AUR.
Mi se pare nedrept să-i judeci pe actualii guvernanți – președinte, poate și premier – pentru păcatele celor pe care i-au înlăturat și ale căror rele – hoții, pomeni electorale, risipă iresponsabilă, instrumentalizarea Justiției etc. – încearcă din răsputeri să le corecteze.
Părerea despre N.D. am observat că ți-ai făcut-o prin prisma unor cancanuri – fie fake-uri, fie priviri pe gaura cheii cu totul irelevante –, în loc să te uiți la faptele lui. În pofida aspectului de tocilar, cu dificultăți de comunicare, pe care "sticla" nu-l place, omul ăsta a dovedit că e capabil să învețe enorm – și nu mă refer la matematică, ci la politică –, să iasă din autismul cu care ne obișnuise, să comunice în fiecare zi de campanie, dar și după, să dovedească o gândire articulată, asumată, personală.
N-am timp să caut multe argumente în favoarea lui – pe de altă parte, este și criticabil –, dar cred că un lucru pe care susținătorii AUR ar trebui să-l aplaude, dacă ar fi capabili de fair-play, este atacarea la CC a legii de înăsprire a pedepselor pentru fascism, legionarism etc. – nu pentru că ar susține violența unora ca aceia, evident, ci pentru că eticheta asta poate fi aplicată inclusiv luptătorilor anticomuniști.
Făcând lucrul ăsta și-a pus în cap toți evreii militanți, adică pe aceia dintre care unii susținători ai AUR afirmau că face parte N.D. (filmat, chipurile, într-o sinagogă). Nu știu cum interpretezi tu chestia asta, dar mie îmi pare o asumare foarte curajoasă și de folos pentru demnitatea noastră ca români, cu atât mai mult cu cât se încearcă blamarea pe de-a-ntregul a multor valori de-ale noastre pentru trecutul lor antisemit.
Apropo de asta, corectă mi s-ar părea condamnarea violenței de orice fel, a incitării la violență, a crimelor pe care unii le-au făcut ori le-au aprobat – însă nu a persoanelor împreună cu operele lor. Asta e atitudinea creștină corectă: să condamni păcatele, faptele rele, iar nu persoanele cu totul.
Last edited by CristianR; 17.07.2025 at 10:34:14.
|