View Single Post
Vechi 09.08.2025, 22:43:05
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
3. Unde se găsește adevărul care duce la mântuire?
Adevărul care duce la mântuire se găsește în Sfinta Biserică Ortodoxă, „stâlpul și
temelia adevărului” (I Tim. 3, 15).

4. De la cine are Biserica Ortodoxă acest adevăr?
Biserica Ortodoxă are acest adevăr de la Dumnezeu însuși, vestit mai dinainte prin
patriarhii, drepții și proorocii Vechiului Testament, care au avut o viața și cugetare sfăntă, și apoi în mod desăvârșit prin Însuși Fiul Său
Afirmarea ca adevarul se gaseste in Biserica ortodoxa mie mi-au trebuit multi ani sa il accept.Pentru ca prin focalizarea pe denumire ,pare ca una dintre biserici intre altele ,si pare ca introduce u ton polemic. Adica doar la noi se gaseste adevarul,nu la ceilalti,nu la voi. Si oridecate ori am adus aceasta afirmatie in viata de zi cu zi,bruta , am primit opozitie fie din perspectiva ca importanta e de fapt dragostea si legatura cu Hristos, fie ca biserica ortodoxa e axata pe dogme si slujbe si nu pe credinta care aducce bucurie, fie de la cei care o privesc can biserica majoritara in tara noastra si care imediat inceo sa vorbasca de partea administreativa,preoti bani.
ca sa nu mai zic ca daca zicci asta in fata altuia de alta orientare,imediat incepe cu argumentele si polemica.

Eu am purtat ani de zile contradictia asta in mine, pe de o parte crezand in Biserica ,si anume in cea orotodoxa, pe de alta parte facandu-ma ecoul nemultumirii celorlalti fata de rigiditate , formalism, si lipsa daruirii. Credinta mea a fost pe baza logica, nu se putea sa fie alta Biserica, decat aceea care a fost cea mai apropiata de momentul zero, adica Hristos, care a trecut prin maritiriul la care a fost supusa de romani , care a extins cunostinta fata de Dumnezeu prin atatia sfinti si invatati prin dogma treimii,prin crez, prin conceptul nascatoarei de Dumnezeu , si tot ce e cuprins si in acest catehism
Citat:
Biserica Ortodoxă are acest adevăr de la Dumnezeu însuși,
Dar hotarator pentru mine a fost lectura din filocalie (parca Clement Romanul),unde pe vremea martirilor , se explica de ce este Biserica mama si ocrotitoare ale acelor primi crestini asa greu incercati.
Atunci am realizat de fapt ca termenul portrivit este Biserica lui Hristos, Caci vine de la El, nu este o biserica a oamenilor, nu oamenii au creat-o si raspandit-o , ci El este Cel care continua opera Sa prin trupul sau care este Biserica.
Reply With Quote