Citat:
sunt oameni care fac de mult fapte constructive, în timp ce tu încă îČ›i faci curaj să-Č›i iei elan
|
Imi poti da exemple de fapte constructive ca sa stiu la ce gen te referi?
Te referi la cei care activeaza in consilii parohiale ,care ajuta la treburile sa zicem administrative ale Bisericii, sau pregatesc anumite sarbatori ?
Sau te referi la cei care activeaza in societati de caritate si ingrijesc bolnavii, dar intr-un fel de societati cu personalitate juridica ,ca e vorba si de bani,donatii etc
Ar mai fi actiunile destul de frecvente in care se predau ore elevilor.
De asemenea participarea la cor ar mai putea fi.
Mai e si capitolul de aspociatii ortodoxe, am vazut cateva,dar doar pentru tineri sau copii.
Daca da, pare ca sunt destule oportunitati pentru credinciosul ortodox
Eu insa ma refer la un tip de participare nu nou, dar care ar trebui revigorat , comunitatea parohiala extinsa (adica nu doar consiliul, care are mai mult un rol de conducere si administrativ) , ci intregul corp al credinciosilor unei parohii sa se cunoasca si sa aiba relatii mai stranse.
Sau la un tip de asociatii orotodoxe care nu tin de o parohie anume, de exemplu intr-o localitate mai mare sau chiar national , cam cum a fost ascor, dar cu mai multa participare si libertate de expresie pentru fiecare participant, nu doar cu un program venit de undeva de sus , si oarecum formal.
Iar lipsa mea de actiune si incurajarea de care am nevoie se refera doar la noutatea ideii, si la eventuala opozitie a preotului de parohie. De aceea am preferat sa o pun in discutie inainte cu voi, ca sa fie bine pregatita.
Cred ca e un exces de autoritate prost inteleasa in Biserica, si care inhiba oamenii sa se exprime. Nu neaparat din vina clerului, dar credicniosii sunt cumva timorati din necunoastere.
La toti le e frica parca de excomunicare ,de blamare , de blestemul preotului etc si se exprima foarte limitat si numai cu citate din altii sau chestii conventionale , din teama de a nu gresi.
Cred ca Biserica ortodoxa are urgent nevoie de terapie de grup ,cler+mireni, pentru ca potentialul de crestere pe zona mirenilor ar fi imens.
Si poate si clerul ca si reactie la aceasta schimbare a participarii mirenilor, ar fi apoi ajutat in misunea sa.
A incercat ceva Patriarhul cu televiziuni etc, dar mai este loc de multa deschidere si adaptare la vremuri, nu in sensul schimbarii dogmei, ci in sensul intoarcerii la ea.
Caci a sta detasat de oameni, asa cum sunt ei mai buni sau mai rataciti de noutatea provocarilor satanei , a ii lasa prada vremurilor, nu e in spiritul orotodox.
P.S. Aseara am gasit un grup foarte interesant pe youtube , de preoti sau militanti impotriva abaterii conducerii bisericesti de la adevar, probabil se refera la ecumenism sau la alte concesii.
Dar oamenii vorbeau liber si mi-a placut, desi eu nu sunt anti conducerea actuala , si nu ii cred ecumenisti in sens rau, si imi e greu sa critic asa virulent un frate.
Dar totusi libertatea de expresie trebuie acceptata si incurajata pentru fiecare, sau cum zicea cineva: ma voi lupta ca tu sa poti sa nu fii de acord cu mine
P.S. 2 : m-am gandit la voi , daca nu a-ti vrea sa incercam un astfel de live ,chiar era interesant. In plus ar creste foarte mult audienta forumului . Are you ready?