Subiect: Pacatul
View Single Post
Vechi 01.09.2025, 08:41:46
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Interesanta si fina observatia ta ca nu au fost direct enuntate pacate de catre Mantuitor.
Pentru ca Mantuitorul s-a fixat intradevar mai mult pe incurajarea noastra ,decat pe judecarea noastra.

Ar fi totusi un amendament aici la ce zici , ca la pacatele existente deja, din cele 10 porunci, el le "agraveaza" si mai mult importanta ,accentuind pe latura interioara a lor, in nici un caz nu le elimina.

"A-ti auzit ca s-a zis sa nu desfranezi, dar Eu a spun ca si numai cine se uita la o femeie a pacatuit cu ea in inima lui"

Citat:
Mai degraba PACATUL LUMII mentionat de Mantuitor face referire la PACATUL DE A SERVI LA DOI STAPANI,
Adica tu sustii ca la Cina cea de taina Hristos nu ne iarta toate pacatele care le avem si le stim ,ci ne iarta doar acest propus pacat de tine ? Ar fi trist ,inseamna ca pacatul Adamic al neascultarii inca il purtam, si deci nu avem acces nici la viata vesnica.
A nu servi la 2 stapani as inscrie mai degraba in prima porunca
"Iubeste pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima si tot sufletul tau"

Exista o legatura puternica intre pacat si iubire, iubirea de Dumnezeu si de oameni fiind intradevar medicamentele cele mai bune impotriva pacatului.

Si daca tot ziceai ca nu am definit pacatul , pacatul in cele mai multe cazuri asta este: absenta iubirii ,actionarea impotriva iubirii .
Cine stabileste ca ceva este impotriva iubirii si a binelui? Constiinta.

Deci eu nu ma indoiesc ca am pacate , caci atunci m-as indoi de propria mea constiinta,si nu as vedea efectul faptelor mele asupra celorlalti. Eu stiu ca le am , pentru ca Dumnezeu ne a dat tuturor constiinta binelui si raului.
Hristos nu a facut decat sa ne ierte pacatele nu sa le suspende existenta

Iar Biserica noastra ulterior le-a clarificat si sintetizat aceste pacate dar si virtutile, ajutandu-ne sa avem o privire generala asupra lor.

Imi e greu sa cred ca mesajul tau este ca nu exista pacate.Si sper ca bine am inteles ca tu derivi toate pacatele din lipsa iubirii de Dumnezeu. Poate poti fi mai explicit daca nu crezi ca in viata noastra facem o sumedenie de pacate, de diverse tipuri, indiferent ca au sau nu o radacina comuna.

Last edited by iustin_dumitru; 01.09.2025 at 08:59:41.
Reply With Quote