View Single Post
Vechi 18.09.2025, 12:58:30
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Eu zic ca ar avea succes grupuri online de cateheza, fie daca este un preot implicat si care stie sa nu puna discursul sau pe primul loc, ci stimularea celorlalti de a participa activ.
S-a mai făcut treaba asta pe alte site-uri, era un link de zoom unde intrai, eu unul nu sunt adeptul, fiindcă cea mai tare e întâlnirea față către față, fără filmări, poze, cine a ajuns e binevenit, cine nu la revedere.

Eu știu o parohie unde se făceau cateheze, limbajul era or prea teologic, or se epuizau temele repede și mai era chestia că nu prea veneau oameni și cei care veneau erau mereu aceiași.

Cea mai bună cateheză ar fi predica de Duminică.

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Cateheza preotilor dupa predica nu e sistematica, ci sporadica, si nu poti pune intrebari, nu iti poti spune opiniile, nu ai pe cineva sa fie alaturi de tine. Este doar vocea lui Dumnezeu pentru oameni adunati acolo, nu si vocea oamenilor in cautarea lui Dumnezeu.

Nu trebuie schimbata predica, ci trebuie revenit la scolile de cateheza pe intelesul tuturor, din antichitatea crestinismului, mai ales ca acum e mult mai usor.
Scopul nu e să ne punem noi opiniile, eu am participat la o cateheză la care vorbeau mai mult oamenii și era un talmeș-balmeș parcă era o asociație de bloc în ședință, sau niște prieteni de bloc care filosofează la garajul din colțul blocului cu o bericioaică în față, tolăniți pe niște scaune pescărești.

Eu venisem să ascult preotul, nu ce zic tot felul de babe, chiar dacă unele lucruri erau veridice din ce spuneau, dar mi se părea plictisitor. Dacă ai doi care pun stăpânire peste discuție, eventual se și ceartă, iar alții nu apucă să zică nimic s-a cam terminat.

Last edited by Iorest; 18.09.2025 at 13:02:26.
Reply With Quote