Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru
Ai si tu dreptate aici, si probabil eu sa nu am dreptate, conform traditiei Bisericii , sa nu fi fost nevoie de prea multe opinii din partea credinciosilor si sa fie suficienta ascultarea.
|
Sunt mulți care vorbesc tâmpenii și mai și deviază subiectul catehezei spre ce au ei în minte, așa se întâmpla și pe la conferințele de prin țară sau București, era o temă de pildă Liturghia și veneau alții cu probleme personale de reglat la spovedanie, sau cu filosofisme și altele.
Chestia e că se pierde și timpul celor interesați de subiectul catehezei, nu de ideile unuia.
Am participat într-un an la vreo trei conferințe apropiate ca timp și aceași întrebare se repeta cu aceleași formulări, mereu în afara subiectului, probabil același ins a trimis întrebarea de 3x, culmea e că i se și citea și altele mai interesante nu se citeau.
Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru
Cred ca ar trebui sa te pui in locul celui care intreaba ceva , si sa incerci sa gasesti un raspuns in care dogma si ratiunea sa depaseasca limitele , sa te cobori la nedumerirea lui, si sa te inalti tu insuti prin dogma . Doar asa il poti ajuta ,nu recitandu-i de la inaltimea amvonului dogma care pentru el va ramane un mister.
|
M-am pus în locul ascultătorului, am fost la o cateheză, vin să ascult părerea preotului și eventual a unuia care a citit sau s-a confruntat cu o situație, și nu vreau să văd dezbateri între doi mireni, iar preotul de abia mai are loc să intervină, mai că se scuza că deranjează.
Nu mă duc la debate, nu vreau să aud probleme prea personale sau lacrimogene într-o discuție cu tematică, nu vreau să ascult diletanți, părerologi de serviciu, plictisiți care nu au ce face pe acasă și își dau și ei cu părerea, nu suntem în piață la zarzavaturi - timpul e cea mai valoroasă resursă.