View Single Post
Vechi 21.09.2025, 23:16:09
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Despre preeoti se presupune ca au citit prin facutatea deja, ca eu in gneral am vazut destule cunostinte si mult stii har in predica multora.
Nu toți au darul predicării și dacă limităm cum faci tu cu judecată raportată doar la cateheze, înseamnă că duhovnici care erau mai retrași, aveau votul tăcerii cum era Paisie Olaru sau alți harismatici pt tine s-au rupt de credincioși în mintea ta, că nu inundă internetul sau amvoanele cu ore și ore de predici.

Citat:
Iar despre enoriasi ar fi absurda sa credem ca adevarul lui Hristos are nevoie de lectura prealabila ca sa ajunga la ej. E ca si cum ai limita puterea lui Dumnezeu de cunostintele omului. si tu cred ca sustii astta cand afirmi
<<Mulți călugări sau harismatici nu aveau multe clase, deci nu se punea accent ca în lumea occidentală pe studii>>

Preotii sau indrumatorii,da au nevoie de invatatura, dar in final tre sa rezume la a explica unele cunostintele mai dificile : tainele ortodoxiei,infaibilitatea ei fata de alte deviatiii, puterea harului si dogma intruparii si treimii care sunt mai absracte.
Păi tocmai că există în ortodoxie cunoașterea APOFATICĂ în care nu poți explica anumite lucruri, de aia și e Taină, tu ești ros de duhul apusenismului în care din dorința de a explica orice aproape că ignoră lucrarea harică.

La tine mai e și treaba că îți place să bați apa în Piuă despre rugăciune în loc să te rogi, cine vrea să facă fapte tace și face și Dumnezeu îl luminează pe parcurs, nu scrie tomuri despre cum să facă un lucru.

Tu ești mai mult cu teoreticul și cu discuția, te răcorești făcând teoria faptelor bune și ale virtuților în loc să le practici.

Citat:
In rest sunt invataturi practice despre pacat, virtute, rugaciune ,viata vesnica , care se pot dialoga pur si simplu cu oamenii, caci fac parte din viata orcarui credincios, si nici nu a adaugat invatura oorotodoxa prea multe de a lungul secolelor la ce a spus Mantuitorul.
Nu trebuie atâta dialog, cât faptă și ascultare.

Citat:
Zi mi una si mie si ma duc sa vad cum e.
Eu una singura am intalnit si asta cand eram mai tanar.
Eu am văzut la mine în oraș minim 2 locuri de care știu eu, dar e posibil să fie mult mai multe, tu pierzi din vedere că preotul are și familie și treabă acasă și copii de crescut, nu să stea cu noi extra peste ce îți comunică deja la spovedanie.

Dacă nu îl asculți la spovedanie, când e discuție privată ce te face să crezi că ai urechile mai receptive când se vorbește cu un grup ?

Citat:
De ce crezi ca vin mereu aceiasi oameni?
Oricum am suci-o ,si daca i-ai comasa,exista o problema de substanta in modul cum e prezentata sau perceputa invatatura, ca venind de la oameni,nu de la Dumnezeu.
O vreme vin aceeași oameni, dar și ei au îndatoriri familiale, de lucru și de întreținere, poate fac și agricultură și altele, după se lasă și ei.

Citat:
Pentru ca daca ar fi de la Dumnezeu ar exista implicare, atractivitate, si oamenii ar da navala, asa cum vad ca la predicile de la slujbe,acolo unde se vorbeste de omul real, incepe sa se intample.
Nu e timp să le faci pe toate, fă frăția ta facultatea de teologie și practică la o parohie și vezi real nu din teorii cât timp efectiv are preotul să le facă pe toate, întreținerea unei familii, obligațiile față de administrație, slujbe, rugăciuni particulare, pregătirea pt predici, post, ajunare, spovedanii etc.

Last edited by Iorest; 21.09.2025 at 23:20:45.
Reply With Quote