View Single Post
Vechi 22.09.2025, 22:05:46
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
Păi tocmai că există în ortodoxie cunoașterea APOFATICĂ în care nu poți explica anumite lucruri, de aia și e Taină, tu ești ros de duhul apusenismului în care din dorința de a explica orice aproape că ignoră lucrarea harică.

La tine mai e și treaba că îți place să bați apa în Piuă despre rugăciune în loc să te rogi, cine vrea să facă fapte tace și face și Dumnezeu îl luminează pe parcurs, nu scrie tomuri despre cum să facă un lucru.

Tu ești mai mult cu teoreticul și cu discuția, te răcorești făcând teoria faptelor bune și ale virtuților în loc să le practici.
Sa stii ca nu ma supar sau nu ma descurajeaza caratcterizarea ta, pentru ca tot ce scriu, scriu cu gandul la oameni, si daca eu sunt prea analitic, poate ca asa sunt si multi dintre cei ce citesc.

Iar daca incerc sa teoretizez rugaciunea , e tocmai datorita slabiciunii mele in o practica din instinct, si atunci caut macar pe cale rationala sa ma inteleg pe mine , si sa inteleg ce vrea Dummnezeu, ceea ce poate la altii vine din simtire. Deci nu ar trebui dispretuiti nici cei care cauta preccum nici cei care iau totul de-a gata , caci Dumnezeu ii ajuta deopotriva pe toti.

Nici nu mi-am asumat altceva decat sa fiu transparent cu mine insumi, in speranta ca, cat mai multi se pot regasi in cautarile mele.

Cu greu m-am acomodat cu dogma ortodoxa, dar iata ca in urma atator cautari si revolte am ajuns sa o indragesc,si am vazut ca nu e deloc irationala, ci dimpotriva.

De acceea inteleg pe cei revoltati, plictisiti , ultra-logici ori pragmatici , pentru ca stiu ca Dumnezeu ii ajuta chiar prin anumite fatete ale felului lor de a fi.

Caci El este un Dumnezeu viu, care stie inimile si rarunchii fiecaruia, si doar de la El vine harul intelegerii, dar si al simtirii.
Noi trebuie doar sa ne platim umila datorie de a intoarce altora din harul primit.
Reply With Quote