View Single Post
Vechi 23.09.2025, 00:30:52
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul

1.Difererenta principala a Invierii lui Hristos fata de unele istorisiri asemanatoare de oameni inviati din istoria umanitatii , este nu atestarea ei reala , vederea celui Inviat, caci am vazut ca aceasta atestare a cerut-o si Toma , a cerut sa puna mana in rana Lui , si a primit-o, dar cu mustrare.

2. Cel inviat vrea anume ca sa nu Il vedem inviat dupa moartea Sa , desi se arata totusi unui cerc restrans de ucenici.
...

3.De asemenea si modul in care a fost omorat , nu pentru slabiciunea lui , nu prin vreo boala, ci pentru pacatele noastre , fac justificata inierea si inaltarea Lui:

...

4. Doar Cuvantul Lui Dumnezeu s-a priceput sa ne fure inima dupa cum e scris :
"Cei dinainte au fost hoti si talhari,dar oile nu i-au ascultat . Eu sunt Pastorul cel Bun, si oile asculta glasul meu"
1. In ceea ce priveste consemnarea Invierii( atestarea) in afara de Evanghelii nu avem alte surse. Asta este. Observatorii in termeni actuali independenti, greci, romani, cu un nivel de cultura al reportajelor si consemnarilor de evenimente iesite din comun au lipsit cu desavarsire.

In urma numeroaselor minuni consemnate in NT si probabil a zecilor de mii de vindecari razlete a populatiei in diverse regiuni ar fi trebuit in mod normal sa trezeasca o explozie de interes al lumii antice ( Roma, Grecia) care avea agenti mesageri cu statut inalt, bine pregatiti si cu ochiul format peste tot in zona de "lucru" a Mantuitorului.

Foarte stranie, dar in sens ziditor, duhovnicesc mi s-a parut faptul ca LA INVIERE Hristos a cerut femeilor care l-au vazut si recunoscut SA NU-L ATINGA , asa cum erau ele de regula obisnuite sa sara de gatul Sau de invatator iubitor.

In cazul lui Lazar, mort nu de 3 ci de 4 zile nu a existat nici o restrictie de genul asta. Curios...

De asemenea faza cu Toma pare de neinteles din moment de Chiar Iisus ne-a indemnat sa o facem:

"Cereți și vi se va da; căutați și veți afla..."
Adica nu este nici un pacat in a fi curios, in a cerceta, in a avea PURUREA un spirit viu, cel al cunoasterii creatiei lui DUmnezeu, evident prin inima si iubire.

2. Cerc restrans? Care o fi fost motivul?
De ce nu tuturor, mai ales in fata fariseilor si saducheilor, a mai marilor lumii, Pilat?

3. Modul in care a murit, da, dar as accentua deasemenea si motivul pentru care a fost omorat prin crucificare de catre iudeii acelor vremuri.

Refuzul talharilor, a mincinosilor de a se schimba de a sluji doar lui DUmnezeu nu si lui Mamona ACT REVOLUTIONAR adus de Hristos in lumea Iudaica i-a consternat pe toti mai marii Sinagogii si a dus la ELIMINAREA LUI DIN "SCENA" social-politica a acelor vremuri.

Da, asa cum am mai discutat cu tine, UMBRELA TUTUROR PACATELOR consta neputinta de a-l iubi DOAR PE DUMNEZEU, cu toata fiinta si toata inima deoarece AICI in lumea Mamonei el este imparat care a reusit de milenii sa invinga vointa majoritatii care II SLUJESC. Si ii slujesc crezand in ascuns ca pot CONCOMITENT sluji si lui DUmnezeu.

Aceasta UMBRELA genereaza restul de ~200 de pacate individuale spovedibile listate in tratatele de Teologie.

Cum vad eu din ce am vazut si studiat de-a lungul anilor este ca Hristos ne-a indicat acest UNIC element de baza in Urmarea Voii LUI DUMNEZEU. IN ASTA zic eu consta acel pacat COLECTIV al lumii.

4. Cei dinainte, hoti si talhari au manipulat si pacalit olile, sa nu uitam acest detaliu si continua sa o faca.
DAR in acelasi timp oile cand aud adevarul il pretuiesc si devin mult mai greu de pacalit.

to be continued :)