View Single Post
Vechi 23.09.2025, 20:47:06
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Pe mine m-ai convins.
Eram curios doar daca mai poate crede astazi cineva astazi in ideile copilaresti a lui Arie. Si am inteles ca da,se poate.

Scuze daca te-ai simtit jignit de ceva, eu chiar nu gasisem prea multte pasaje in secolul 2 impotriva unitatii Tatalui si a Fiului ci mai degraba incompleta formare a termenilor de mai tarziu, dar tu ai demonstrat ca daca ai inlocui diferite cuvinte grecesti cu mai multe intelesuri , sau ai traduce intr-o limba de circulatie , ar putea fi interpretat si ca tine.

Esenta ortodoxiei este ca a receptionat treptat adevarul despre Hristos, si a rezistat diferitelor conceptii , care in paranteza fie spus au fost deosebit de slabe si prostesti si neatractive fata de maretia ideii ca Dumnezeu s-a intrupat . Cel putin azi asa par, dar atunci au dominat zeci de ani , deci au fost puternice recunosc.

Si atunci cine are dreptate? Cine castiga "pariul" ?

Nu poate nimeni , pentru ca oricate citate ar aduce o parte ,partea cealalta va fi vrajita de oameni care au reusit sa ne convinga. La noi acesti vrajitori sunt Vasile cel Mare,Ioan Gura de Aur ,Grigorie Teologul.

La tine e cel ce a facut compilatia aceea care ai postat-o, a fost si el destul de convingator, si am inteles ca , credinta ta in acele idei este reala.

Totusi cine e castigatorul?

Iti voi da un citat de la Judecata:

" Pieriti de la mine blestematilor ca am fost gol si nu M-ati imbracat,am fost singur si nu M-ati primit ...
Doamne cand ai fost gol...?"

Deci iata ca si cei mai mari pacatosi ,atei ,criminali i se adreseaza "Doamne" .

Deci nu e importanta disputa aceasta ,daca Hrisots a fost un evreu rastignit sau Dumnezeu insasi ,ca nu dupa aceasta te va judeca El.

E important insa cum discutam unii cu altii ,cat de smeriti sau de grozavi ne creedem, cat de mult ne pasa de interlocutor, cat il intelegem, cat il luam in serios, caci de aceasta problema nu vom mai avea cum sa ne disculpam.

De aceea iertare inca o data daca te ai simtit atacat si iti promit ca nu te voi mai deranja ca si cum ai fi castigat pariul.

================

Clement
„Ca Fiu are, în chip firesc, cele pe care le are Tatăl; ca Unic-Născut, le are pe toate adunate în El Însuși, fără să le împartă cu altul. Din această numire de Fiu am fost învățați că El participă la firea Tatălui.”

Policarp

„Te slăvesc prin Iisus Hristos, Arhiereul cel veșnic și mai presus de ceruri, Copilul Tău iubit, prin Care, împreună cu El și cu Sfântul Duh, Ți se cuvine slavă acum și în veacurile ce vor fi.”

Origen
„Nimeni nu cunoaște pe Tatăl decât Fiul și căruia va voi Fiul să-i descopere. Și din aceasta se vede că Fiul este de aceeași cinste și deoființă cu Tatăl.”
(Comentariu la Matei, interpretare patristică) [Tatăl și F...rul Lumina]

Tertulian
„Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt una în substanță, trei în persoane.”

Didahia

„Botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.”
Reply With Quote