Citat:
În prealabil postat de Iorest
Nu are nicio treabă pelerinajul cu o excursie la munte, în pelerinaj se respectă o ținută, nu se râde, nu se vorbesc prostii, se tace, se postește, e nevoință.
Tocmai fiindcă nu ai fost în multe pelerinaje gândești așa, din nou faci teoria chibritului în loc să te duci să vezi tu.
Sunt cateheze, mai ales în București unde sunt peste 50 de parohii ortodoxe și 5 să fie și tot sunt, sunt și lansări de carte cu tematică ortodoxă, că nu le-ai căutat tu e problema ta.
Iar asta cu nu îi pasă nimănui de întrebările lor e o informație eronată fiindcă mulți pun întrebări la spovedanie, tu poate ai vrea răspunsuri fără spovedanie și e deja altceva.
Nici să auzi aceleași subiecte repetându-se nu e ok, iar unii au și obligații de familie, copii, întreținere, o casă la țară unde au treabă în sezonul agricol șamd, păi nu e cum zici tu că toți au dispoziție, abia își fac loc o oră pe săptămână.
Umaniștii zic că omul e în centrul preocupărilor, tu ai duh apusenist, chiar și cu tendințe umaniste, de aceea simplifici în discuțe
Pe net n-a făcut niciun apostol propagandă și nici sfinții contemporani care au prins anii 50-60 nu au apărut la radio de pildă, deci asta e o gogoriță că s-ar fi folosit de net.
Mă uit la trinitas tv și sunt foarte puține vizualizări la un clip raportat la nr de credincioși, și asta e bine, mai bine ți-e să ai o relație vie cu Biserica, cu rugăciunea decât să stai în fața unui ecran.
|
Iti admir verticalitatea convingerilor si faptul ca nu faci compromisuri, vrei mereu sa aduci lucrurile la dogma.
Sincer nu stiu dintre noi 2 daca am presupune ca suntem cititi de mai multa lume care ar avea dreptate mai mult.
Pentru ca lumea intradevar isi doreste calea Bisericii asa cum e ea , greoaie ,fara comunicare, rigida, si are mai multa incredere in aceasta , decat in orice incercare de imbunatatire. Se vede intradevar ca in Apus spirala imbunatatirii e o capcana fara sfarsit.
Dar sunt si asepcte care si ele fac parte si au facut din dogma, chiar daca nu sunt in practica zilei de azi, si care in trecut au ajutat la unitatea Bisericii. Scolile de cateheza, agapele,comuniunea stransa a membrilor Bisericii , nu sunt inventii de azi,doar ca pot ajuta azi.
In plus insasi adaptarea la secolul in care traia , a fost cea care tinea Biserica aproape de credinciosi. La predicile sfantului Ioan Gura de Aur se aplauda si striga ca pe stadion. Pentru ca la fiecare invatatura avea o pilda din viata de zi cu zi din vremea aceea.
Eu vorbesc mai mult nu pentru cei care au credinta si reusesc sa tina echilibrul ci pentru puzderia de oameni careia nu ii sunt lucrurile clare si care vrea o mana intinsa si de la aproapele ,in zbuciumul gandurilor lor.
Daca ei ajung la un preot , daca incep sa simta fiorul rugaciunii , nu mai e treaba mea, pot sa ma depaseasca lejer.
Dar pana acolo,vreau sa ii ascult pe toti, sa ii inteleg pe toti, sa ofer fiecaruia o mana intinsa atat cat ma duce capul si propria mea trecere si nepricepere prin aceste greutati.
Ei sunt ai nimanui ,pentru ca nu se califica in interiorul lor pentru Biserica, nu au aceea credinta , si uneori Biserica (omeneasca) doar ii asteapta la capatul drumului, nu merge si cu ei pe drum , ca si o carja, chiar daca stramba ea insasi ca in cazul meu.
Poti sa ma taxezi acum de mandrie, ca vreau prea multe, ca nu las Biserica sa isi faca treaba, si chiar sunt gata sa ma acuz si eu, totusi iti amintesc pasajul celui care a ingropat bine talantul :
"Sluga vicleana si lenesa, stiai ca sunt un om aspru care
secer pe unde nu am semanat ,se cuvenea ca si tu sa dai talantul tau la zarafi ..."