Intoarcerea la Cuvant
Tendinta generala a Bisericii a fost de a recomanda ca ,credinciosul sa nu interpreteze singur scripturile,sau mai exact sa nu se departeze de interpretarea sfintilor parinti cunoscuti sau a preotilor.
Si a fost o chestie foarte sanitara, pentru ca in primul mileniu, ereziile au aparut foarte des, deoarece si calea cea dreapta inca cauta sa se defineasca , si gandirea umana inca explora pe aiurea tot felul de ipoteze contrare asupra credintei.
Pentru ca altfel nu gasesti la sfintii parinti o interpretare matematca ,sistemica a anumitor pasaje din scriptura , ci mai mult alegorica, de genul ca acest pasaj de fapt se refera la o chestie mai ascunsa,dar poatea avea interpretari si utilizari diferite la diferiti autori.
Nu e un sistem complet explicativ al Scripturii cum banuiesc ca e in prezent la protestanti,ci o folosire a ei ca argument ultim, in diversele subiecte pe care gandirea cea dreapta (ortodoxa ) le-a abordat.
Pentru ca ortodoxia este un sistem destul de complet de viata, are opinii bine formate in cam toate domeniile vietii , dar nu face exces de analiza in pretentia de a controla totul prin scriptura , ci doar exces de speculatie in urmarirea gandirii iluminate a unei persoane sfinte in gasirea adevarului.
Am adus in discutie asta , pentru ca gandul meu impotmolit a vazut o raza de speranta in intoarcerea la cuvantul lui Hristos , si tot ce vine de la oameni , mai ales Biserica, sa fie explicata numai prin El.
Biserica nu trebuie pusa deasupra,in opinia mea, desi exista reguli bisericesti care trebuie urmate, caci scopul ei nu e de a fixa reguli si de a avea o viata autonoma care ar detine adevarul prin ea insasi.
Biserica nu are sens decat prin Hristos, care e capul ei , si Duhul o leaga doar in masura in care devine mireasa a lui Hristos.
Ea nu este o fecioara oarecare care creste si se infrumuseteaza pentru sine insusi , sau pentru a isi arata maiestria Sa sau a unor sfinti, ci toti acei sfinti trebuie intelesi si slaviti ca aratarea si comuniune a lui Hristos in ei.
Acelasi Hristos care l-am avut in Cuvantul Noului testament este si Cel care prinde chip in sfinti, caci nimeni nu are alt Duh al sfinteniei decat cel al lui Hristos.
De aceea ,daca nicaieri nu mai vezi sensul si sfintenia , daca lucrurile par relative si pamantesti, intoarce-te la Hristos, si totul va capata sens in jur , si Biserica va fi nu doar explicatie ci si liman al sufletului tau.
Last edited by iustin_dumitru; 08.10.2025 at 23:50:55.
|