View Single Post
Vechi 10.10.2025, 23:46:00
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Problema e că valul de cărți, materiale video i-a făcut pe mulți să iasă din stadiul activ în cel meditativ, reflexiv, sunt mulți care citesc romane sau nuvele, au aflux și de multe lucruri duhovnicești și riscul e să nu aplice, să uite, să nu rețină multe lucruri.
Mie unul mi-e clar că există 2 părți, partea de ceremonial a Bisericii, cu slujbele, Liturghie, și partea de cercetare, spovedanie, sfat, povață, îndrumare, cuvânt de învățătură aplicat, fără a doua un credincios nu va atinge maximul.
De fapt identifici 3 situatii: 1) cartile care sunt pasiv reflexive,2) ceremonialul 3) actiune sa ii zicem asa

Parerea mea e ca toate 3 sunt bune. Desi e real ce spui ca datorita netului , tot ce inseamna iesit din casa si actiune concreta s-a diminuat mult.

De asemenea in opinia mea abundenta de citate si reguli tabu ale 'ortodoxiei' propagate pe net ,limiteaza credinta la aspectele superficiale, ignorand efortul personal de intelegere si lupta interioara.

Oamenii isi dau seama ca nu sunt reale si nu isi pun prea multe iluzii in credinta de net, atata doar ca intervine lenevirea fiecaruia, data de impresia ca le-am putea stapani pe toate daca chiar am vrea, dar mai amanam putin momentul.

Si intradevar lucrurile care tin de actiune sunt cele care ne pot trezi cu adevarat,sunt un adevarat medicament impotriva lancezirii pe toate planurile, data de formalism si autosuficienta.

Dar numai actiunea in sine ,neurmata de intoarcerea la contemplatie ,nu e suficienta. Degeaba ai convorbiri mergi la spovedit, faci fapte destul de generoase, fara intoarcerea la adevarul din interior, care acum e amortit, nu esti o fiinta intreaga, si vei repeta mecanic aceleasi jumatati de fapte si jumatati de renuntari la pacate.

Actiunile le poti face dintr-un fel de automatism,obisnuinta ,dar atunci cand ele se imbina si cu focul interior, cu intelegerea si cu trairea, devin cu adevarat combustibil.

Aici a sapat cangrena secularizarii cel mai mult , la partea interioara , pe care a inlocuit-o cu zeul comoditatii.
Reply With Quote