View Single Post
Vechi 11.10.2025, 00:29:18
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
De fapt identifici 3 situatii: 1) cartile care sunt pasiv reflexive,2) ceremonialul 3) actiune sa ii zicem asa

Parerea mea e ca toate 3 sunt bune. Desi e real ce spui ca datorita netului , tot ce inseamna iesit din casa si actiune concreta s-a diminuat mult.
Există oameni care-și îngroapă timpul și viața în literatură și nu fac mare lucru.

Citat:
De asemenea in opinia mea abundenta de citate si reguli tabu ale 'ortodoxiei' propagate pe net ,limiteaza credinta la aspectele superficiale, ignorand efortul personal de intelegere si lupta interioara.
Eu nu cred că fac mult trafic site-uri de genul ortodox, la început erau 2-3 site-uri care aveau monopol că erau singurele după totul s-a dispersat.

Citat:
Oamenii isi dau seama ca nu sunt reale si nu isi pun prea multe iluzii in credinta de net, atata doar ca intervine lenevirea fiecaruia, data de impresia ca le-am putea stapani pe toate daca chiar am vrea, dar mai amanam putin momentul.
Nu cred că e vorba numai de credința de internet, văd că raportat la toate e așa, oamenii simt că mor când pică curentul și internetul implicit, despre ce vorbim.

Citat:
Degeaba ai convorbiri mergi la spovedit, faci fapte destul de generoase, fara intoarcerea la adevarul din interior, care acum e amortit, nu esti o fiinta intreaga, si vei repeta mecanic aceleasi jumatati de fapte si jumatati de renuntari la pacate.
Păi văd că e greu și să stai la consultări, nu mai vorbim de altceva, unele mănăstiri fac un fel de circuit turistic și atât, e drept că dacă ai fi monah te-ai duce pentru liniștire la mănăstire și n-ai vrea ca spațiul obștii să devină gară sau aeroport.

Dar e greu să mai dai de oameni care să stea de vorbă, sau la spovedit, erau liste la unii duhovnici de 10-14 ore frățioare și după nu au mai primit, păi nu se poate în condițiile astea greu și ajungi la un duhovnic despre care află lumea că are harisme, înainte-vedere, discernământ duhovnicesc aplicat.

Citat:
Actiunile le poti face dintr-un fel de automatism,obisnuinta
Nu cred, oamenii se plictisesc atât de repede azi, încât nu mai poate fi vorba de automatism, nu au când să-l mai dezvolte.