View Single Post
Vechi 11.10.2025, 01:16:06
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
1) Eu nu cred că fac mult trafic site-uri de genul ortodox, la început erau 2-3 site-uri care aveau monopol că erau singurele după totul s-a dispersat.

2) Păi văd că e greu și să stai la consultări, nu mai vorbim de altceva, unele mănăstiri fac un fel de circuit turistic și atât, e drept că dacă ai fi monah te-ai duce pentru liniștire la mănăstire și n-ai vrea ca spațiul obștii să devină gară sau aeroport.
Dar e greu să mai dai de oameni care să stea de vorbă, sau la spovedit, .
1) Eu cred ca e un lucru minunat ca noi reusim sa vorbim aici,astia o mana de oameni cati suntem.
Pe locul 2 as pune conferintele de pe net care te pot aduce la ce gandeste clerul in ziua de azi , si poti prinde niste cuvinte de har, sau niste orientari cu privire la traditie ,patristica si cult. Am zis eu ca nu le ascult, dar daca as avea putin mai mult timp sigur as asculta.
Referitor la citate , din diferiti sfinti de care abunda netul , doar selectia mi se pare valoroasa, faptul; ca cineva face higlight pe un anumit citat.
Dar in rest este doar ca un fel de deschidere a cartii, fara sa il implice pe cel ce a selectat acel citat, farta sa fie cunoscut macar,decat prin intuitia sa de a alege ceva frumos.

2) Monahii provin dintre noi, au aceiasi parinti si frati ca si noi, acelasi net care poate i-a captat odata pe cei mai tineri,deci daca noi nu stim sa stam de vorba,cu vremea nu vor mai stii nici ei. Daca in lumea de azi credinta devine formala, atunci si monahii vor incerca ca o autoaparare a credintei sa se tina de reguli mai strict si sa fuga si mai mult de lumea care ei o considera superficiala. Sau si mai rau ,vor ramane cu duhul lumesc chiar si in manastire.

Dar e o ocazie peirduta de ambele parti . Mai mare nevoie ar avea un monah din ziua de azi sa imprastie putina lumina care mai e ,atator de multi care tanjesc dupa ea, decat sa fuga in pustie ca in trecut.

Pustia s-a mutat in lume acum ,ca nicaieri nu este mai multa lipsa de iubire si arsita si inghet decat in mijlocul oamenilor ,acum. Asa ca daca vrei sa invingi pustia ca monah, aceasta este imensa si e la dispozitia ta ,nu ii intoarce spatele ci combina singuratatea chiliei, cu setea de har a celor lipsiti orbecaind la usi inchise.

Nu ma refer la extrema cealalta sa fii palavragiiu si sa vorbesti intruna ca sa fii auzit, ci ma refer la a cauta sa umblii in pustia sufletului unei lumi inrobite, ca si cum ai fi intr-un loc ostil , care te ajuta sa gasesti adevarata lumina a iubirii lui Dumnezeu.
Reply With Quote