Citat:
În prealabil postat de Iorest
Domnule de ce se fac slujbele Bisericii, de florile mărului, ca să-Č™i dea popii Č™i cântăreČ›ii bisericeČ™ti importanČ›ă Č™i să fie la înălČ›ime de pe solee ?
Čši-am zis că Č™i dacă o iei cu argumentul poruncile Bisericii zic de obligativitatea participării la Sfinte Taine nu la ierurgii - tot se fac săptămânal Spovedanii Č™i Masluri, nici aČ™a nu cred că Č›ine argumentul că nu te obligă nimeni să participi la botezuri, treceri la ortodoxie - mirungeri, hirotonii, nunČ›i.
|
Daca nu pariticpi la taine nu iei har. Daca nu iei har esti pierdut in neputinta proprie.Participarea la taine poate fi saptmanala ,sau o data in viata. De aceea e obligatoriu sa participi , pentru ca altfel esti ca o pasare fara aripi.
Despre ierugii ,Biserica ,nu eu, nu a precizat a fi obligatorii .Noi doar trebuie sa intelegem de ce a fost asa , nu sa folosim cuvantul obligatoriu pentru orice.
Am spus eu sau Biserica sa nu participi la ierugiile zilnice daca nu este obligatoriu? Nu.Dimpotriva. Deci se poate participa si fara a fi o obligatie . Nu trebuie ca Biserica sa dea reguli pentru orice ,caci ar elimina libertatea fiecaruia.
Dar a te ruga zilnic , sau daca sari peste, e trecut la pacate daca nu o faci. Deci cumva ramane la latitudinea ta daca o faci personal sau in colectiv. A te ruga insa, e obligatoriu, daca nu vrei sa te pierzi.
Iar daca vrei sa te tot iei de mine rastalmacind ce zic, iti dau eu munitie: eu trec printr-o perioada in care imi e greu si sa ma rog, a mai ramas doar ceva acolo in suflet.Imi e greu si sa spun rugaciuni de dimineata si seara,iar la Biserica as merge la vecernie ca ar fi mai usor poate in colectiv , dar ma deplasez mai greu . Asa ca acum poti sa te iei de mine intemeiat , ca acum chiar incalc o porunca.
Dar faptul ca l-am dus pe taica meu odata la o suta de ani sa mai vada si el odata via si am cules cativa struguri de gura lui ,nu cred ca a fost pacat,chiar daca a fost duminica.Oricum Dumnezeu va judeca El asta, si stim conceptiile Lui despre binele facut duminica.
Si sper cu ocazia asta ca am reusit sa intorc si obrazul celalat, si sa nu fiu fariseu in a spune ca e obligatoriu dar a nu o face eu insumi.