.
Citat:
Cand vorbim despre har, nu putem judeca/plasa harul/localiza in termeni rationali, faptul ca este sau nu este precum vrabia in 3D de pe gard care zboara intr-un spatiu definit si CONVENIT de noi oamenii, masurabil in metri, greutate, densitate, viteza, acceleratie, punct de APLICARE samd . Ne-am pierde vremea facand-o.
.
|
Oare eu las impresia ca ar fi ceva (doar) rational , sau de ce ai tinut sa precizezi asta?
Harul cel mai mult plangi dupa el cand nu il mai simti.
Iar daca cumva e ceva folositor ince zicem sau facem, tot de la har vine.
Cea mai mica indreptare si linistire sufleteasca rar gasita, este tot prin har.
Citat:
Inca ceva esential ce necesita o alta discutie.
VOINTA nu poate fi oarba. Vointa(ca putere) in om este o energie data de Dumnezeu care ne da o putere extraordinara de "navigatie" prin viata.
.
|
E clar ca harul lucreaza si cu contributia noastra, ca putem fi incapatanati si delasatori si atunci harul se stinge.
Dar e interesant de discutat rolul vointei.
La mine vointa singura nu prea functioneaza , ca imediat vine un gand care o deturneaza. Am nevoie ca ceva sa fie inteles si simtit interior, ca sa il pot face. Rugaciunea doar cu vointa ce ar insemna? Sa am vointa sa o spun? Dar partea spusa a rugaciunii este cea mai neinsemnata , daca nu patrunde in minte si inima.
Sa am vointa sa nu pacatuiesc? dar asta incet incet o fac si eu, insa nu prin vointa pura, ci prin vointa supusa mintii.
Sa am vointa sa merg la Biserica? Dar acolo as sta cu gandul pe pereti daca nu ma iau in serios cu problemele mele interioare.
Vointa e supusa harului zic eu, oricat ai vrea ,nu inseamna ca si primesti. Ea cred ca intervine de abia cand incepi sa deschizi ochii , si sa te impaci cu tine , vazand in toate voia lui Dumnezeu.
De aceea eu nu va inteleg cand accentuati vointa , daca nu spuneti si vointa catre ce. Caci a citi, a merge, a sta in picioare,a munci , sunt lucruri mai degraba de suprafata , care numai in acord cu o stare sufleteasca si o liniste interioara , e nevoie sa le trezesti cu vointa.
Citat:
|
Noi oamenii pana nu vom reusi sa stapanim taina energiilor necreate, a IRATIONALULUI care sta la baza minunilor savarsite de Mantuitor nu vom putea intelege cum anume lucreaza si cum se MANIFESTA HARUL in viata noastra.
|
Irationalul de care vorbesti e bucrie si atat . Vad minunea si ma bucur ca un copil ,ca de povestile din copilarie. Dar harul il inteleg mai mult cand tre sa fac eu ceva , nu doar cand sunt in contemplatie