View Single Post
Vechi 06.12.2025, 22:09:51
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul

Dar să apreciem intervenția colegului Nietzsche,una șocantă, surprinzătoare,din partea unui ateu,care ....

Intervine chirurgical pe Subiect!
Și eu apreciez într-o anumită măsură provocările pe care le lansează Nietzsche, pentru că sunt incomode și ne încearcă credința. Însă după o vreme mi-am dat seama că nu este posibil un dialog real cu el pentru că nu face decât să scoată din context citatele noastre, argumentând cu citate biblice fracturate, la rândul lor.

Chiar în mesajul de mai sus a atacat în manieră protestantă necesitatea faptelor, măcar că eu nu afirmasem că faptele ne mântuiesc, și ignorând finalul frazei mele, aceea că Duhul este cel care lucrează, iar fără El strădania noastră rămâne sterilă. Nu vreau să ajungem la acele "certuri de cuvinte" de care mai-sus-citatul Apostol spune să ne ferim. Nu prea poți avea dialog cu cineva care nu e pe același drum cu tine.

Atitudinea asta o găsesc imatură, ca și pe a acelora care țin neapărat să-și găsească propriul drum prin pădure – spre Hristos, spre Dumnezeu, spre Absolut, spre sens ori nu se știe spre ce –, rătăcind foarte mult sau irosindu-se, în timp ce refuză cu încăpățânare drumul bătătorit pe care ni-l oferă Biserica, atestat de atâția oameni care s-au sfințit și pe care nu-i găsești în altă parte.

Eu am apucat pe acest drum pentru că am văzut cât de luminos este și pentru că am avut călăuze minunate. Nu-i un drum ușor, presupune efort, inclusiv de înțelegere, o căutare continuă, are și pericole, treci pe lângă prăpăstii... Dar ești în permanență asistat de sus și nu trebuie decât să ai totală încredere.