Citat:
În prealabil postat de Seraphim7
Deci părintele Rafail Noica,care mi-a fost recomandat chiar de alți duhovnici in anumite perioade din căutările mele,cred că ar fi fost soluția la toate problemele mele,unde ar fi fost nevoie de intervenția unui duhovnic.
Dar asta e,nu m-am dus să-l caut....
|
Am avut parte de un părinte duhovnicesc mare, ale cărui predici mi s-au întipărit în inimă și continuă să mă călăuzească, dar de care nu m-am folosit ca duhovnic. Acum am un duhovnic relativ tânăr, cunoscut doar în parohia lui, dar care îmi este foarte de folos: mă pune la treabă, nu mă lasă să adorm.
Odată ce cunoști calea, nu-ți trebuie mai mult. Îți cercetezi cugetul, îți faci pravila, te spovedești des, te împărtășești – într-un cuvânt, ai grijă să nu mori.
La fel spunea și părintele Părăian, că odată ce-l punea pe om pe cale, mai departe putea să se spovedească la orice alt duhovnic. E bine să nu fii singurul tău observator, iar ascultarea face tare bine la smerenie. Călăuza, cum spuneai, îți ajută până la un punct și este bine dacă o ai la început. Dar duhovnicul ăsta mai mic poate să-ți fie tovarăș de drum. Unul experimentat, totuși, pentru că aude durerile, căderile și ridicările multora.
Tu știi calea, nu ai nevoie de un duhovnic mare. Unul mic, dar serios, se poate găsi, cu ajutorul lui Dumnezeu. Problemele lăuntrice nu el trebuie să ți le rezolve și nici tu. Doar să-L lași pe Dumnezeu să lucreze sau, mai bine zis, să conlucrezi tu cu El.
Sigur, asta numai dacă te vei gândi vreodată să te întorci la dragostea dintâi.