View Single Post
Vechi 10.12.2025, 17:24:44
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Bine Iustin....

Îmi place că mă provoci,nu o mai dau pe ăia cu "am scris destule pe tema asta". Însă acolo sunt viziuni mai învechite, despre cum vedeam în acel moment.

Tu probabil vrei, exclusiv cum văd eu, așa fără filtre și artificii filosofice sau teologice.

Cum îl vezi tu,deja m-ai lămurit.... Iisus Hristos!

Acuma nu te întreb cum vezi tu divinitatea lui Iisus, mă gândesc că parte din Treime.

Dar aici deja intrăm în alte subiecte.

Rămânem strict pe ce m-ai întrebat.

Dacă vorbim strict doctrinar și biblic,iudaismul este singurul care are autoritatea sa vorbească despre Torah/Pentateuch/Vechiul Testament.

Restul o pot interpreta, desigur, însă nu li se adresează, în mod direct.

Iudaismul nu recunoaște Noul Tratament.

Strict istoric vorbind recunosc existenta lui Iisus Hristos/Yeshua.

Dar din punct de vedere biblic este un singur Dumnezeu revelat:

YHWH

Dacă mergem mai adânc,vom vedea că și YHWH, provine din alte forme, revelate ale unui Dumnezeu Unic,dar deocamdată rămânem pe Biblie.

Deci,in privința asta n-am cum să-L văd, altfel, decât s-a revelat,și asta am făcut și fac când vine vorba despre Dumnezeu,revelat prin Biblie.

Însă dacă studiezi cum s-au revelat divinitatea și în alte religii, culturi, tradiții spirituale ajungi la concluzia că Divinitatea nu se rezumă neapărat la o carte, cultură, tradiție, timp istoric.

Divinitatea reprezintă doar o Formă Superioară de Existență,care s-a manifestat pe Pământ de-a lungul Istoriei.

Nu este neapărat Singulară!

Pot exista Ființe Superioare,sau zei,sau chiar Unul, prezent doar in Lumea noastră.

Dar mai degrabă cred că este o Ierarhie.

Lupta asta spirituală, cosmică,chiar terestră.

Sfârșitul, Distrugerea, Sufletul și toate elementele acestea în jurul cărora gravitează ideile din toate religiile sunt o MIZĂ.

Iar aceste Forțe sunt cu siguranță angrenate într-o LUPTĂ.

Dacă ar fi să luăm ideea unui Dumnezeu UNIC, atunci efectiv nu ar avea de ce sa lupte,cu cine sa lupte și motive să o facă.

Adică dacă ești Unic și Atotputernic...

O ipoteză de-a mea ar fi că toți avem posibilitatea să ajungem "ZEI",mai regăsiri ideea aceata la Mormoni,in sfera apropiată creștinismului, deși ei sunt cu totul altceva.

Însă suntem prinși în acest cadru material izolat,și închis, ținuți oarecum captivi în iluzie.

Chiar și acest ciclu ar reincarnărilor, pentru cei care cred în asta, reprezintă deasemenea imposibilitatea de a părăsi Lumea,și de a reveni permanent pe Pământ.

Voi continua alta dată, că o dau in SF:))