View Single Post
Vechi 12.12.2025, 00:14:15
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Oare ce ar reprezenta iudaismul daca nu ar fi fost Hristos?

Nimic, o religie de mult uitata,ca una dintre multele religii locale.

Pentru ca nu ar fi fost alimentata cu fapte, si ar fi ramas pe niste posibile fapte , si legende de acum niste mii de ani .

Tocmai pentru ca "Eu sunt" YHHW , este un Dumnezeu adevarat , a ales sa socheze lumea prin ceva vazut dar greu de crezut. "Veti vedea cu ochii vostri si nu veti intelege"

Eu cred in Iisus Hristos , Dumnezeul lui Israel ,Cel care a vorbit lui Moise dintr-o tufa in flacari, cel care i-a scos din pamantul egiptului , si a luminat ziua si noaptea ca un stalp de foc inaintea lor,

El insusi zice despre Sine, desi in toate s-a aratat om " Mai inainte de a fi Avraam, Eu sunt"

"Cine esti?" Il intreaba iudeii.

"CELA CE DE LA INCEPUT VA SPUN CA SUNT ! "

Iata dar cum Iisus omul marturiseste despre sine a fi cel care de la inceput a spus "Eu sunt !"
Este acelasi, nu este altul ,decat Dumenzeul lui Israel, care nu a venit sa strice Legea , ci sa o implineasca (asa cum oamenii nu puteau)

Si apoi ma pun in locul tau : ce castigi tu personal de la o religie oarecare , cu marturii incerte si porunci de curatire, cu pedepse si blesteme la tot pasul ,precum iudaismul, chiar daca in ea apare numele lui Dumnezeu , si interventia sa minmunata in a ii scoate din Egipt?

Cum te poti pasiona pentrui o religie ca oricare alta, cum te poate face ea sa iesi din problemele tale reale? Caci nu sunt un cautator de religii, ci un cautator de absolut si doresc sa imi satisfac : intuitia ca exista un Dumnezeu real, intuitia ca e ceva dincolo de moarte , necunoscuta dulceata a poruncii iubirii care e cheia omului.

Da Dumnezeul lui Israel din vechime o fi real , dar e al lor ,e treaba lor, nu ma face prea entuziasmat si credul ,chiar fiind real , caci e totusi undeva departe , alege un popor, si nu ma incalzeste pe mine concret in secolul 21 cu intrebarile mele

Dar Dumnezeul lui Israel coborat pe pamant, neascunzandu-se, aratand intelepciunea pe fata , descoperind iubirea mai desvarsita decat am fi putut-o concepe (intoarce obrazul celalat-ce nebunie!!) , certand marea furtunoasa, facand paine prin simpla sa vointa , si spunand ca El este viata ,deci nu exista moarte ,pentru ca viata e chiar EL, ba inca aratand ca este intreit in persoana, aratand ca omul are acces la Dumnezeu, asa cum insusi in dumnezeire Fiul are acces la Tatal, Acesta nu mai e un Dumnezeu doar prin legenda inaintasilor , ci este un Dumnezeu vazut , VIU !

De aceea este mare Dumnezeul lui Israel , nu doar ca a vorbit in ascuns si tainic poprului evreu , ci si pentru ca a vorbit El insusi, fara intermediari si pe fata intregii lumii, si nu doar lumii vazute, ci si ingerilor si demonilor.

Toate s-au cutremurat la aratarea sa ca Om .

Pacatul neascultarii lui Adam nu a fost mic, pentru ca ce dumnezeu si-ar crea opera ca sa o dea mortii. Si totusi a dat-o.

Deci pacatul lui Adam, neascultarea , a adus moartea omului, moartea reala , iadul mortii fara trup , si pentru drepti si pentru pacatosi.

Daca Adam nu gresea, alta ar fi fost istoria omenirii , nu ar mai fi cunoscut moartea ,ceea ce e radical diferit

Toata neputinta noastra, toate ratacirile vin de la faptul ca viata e scurta, murim, desi simtim ca sufletul e nemuritor, si avem in acelasi suflet constiinta ca lumea e perfecta si neputinta corpului repede trecator.

De aceea s-a coborat Dumnezeu pe pamant, nu ca sa Il vedem noi , nu doar ca sa se arate, ci ca sa isi dea viata pentru iertarea noastra ,si restaurarea legaturii cu Dumnezeu.

De aceea Fiul lui Dumnezeu cel vesnic "Tu esti Fiul meu, astazi te-am nascut, din pantecele Mele Te-am nascut ,mai inainte de luceafar " s-a coborat atat de mult si a parut asa de neputincios,incat nici macar nu a-ti sesizat ca e chiar Dumnezeu , a fost confundat cu un profet oarecare.

Dar El s-a facut mic, tocmai ca sa fie jertfa Lui ca si cum ar veni de la noi cei mici , din iubire pentru noi S-a facut atata de mic, incat oamenii insusi , chiar vazandu-i minunile , sa spuna : e unul din profeti.
Reply With Quote