View Single Post
Vechi 27.12.2025, 18:58:26
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Am gasit in introducerea de la dogmatica parintelui Staniloaie vol 1, o tratare logca a Revelatiei :

Revelatia este de 2 feluri exterioara si interioara.

Reveleatia exterioara , alaturi de cea vechoi testamentara, isi are apogeul in intruparea, viata ,jertfa , invierea si inaltarea lui iisus Hristos si se incheie odata cu Inaltarea, deoarece firea umana a lui Hristos e complet integrata atunci in Sfnta Treime .

Revelatia interioara incepe de la cincizecime , de la coborarea Duhului Sfant , si continua pana la sfarsitul veacurilor, si este opera de aducere a firii omenestri ,prin Duhul Sfant , la firea umana neipostaziata , a lui Hristos.

Deci nimeni nu poate prin sine insusi sa ajunga la Hristois, caci chiar daca directia e corecta,si Acesta e unica noastra Cale, puterea umana e limitata si scazuta.

De aceea Cuvantul lui Dumnezeu cuprins in Evanghelie este doar un ajutor catre acest scop, caci nu toti care il aud se mantuiesc, ci aceea care il inglobeaza in viata lor.

Asa capata sens si Biserica si Traditia , ca mijloace de manifestare ale Duhului Sfant, pentru aducerea omului catre Hristos.

Aceasta explicatie nu am gasit-o in alte dogmatici sau cateheze, aparea undeva mai tarziu la descrierea Duhului Sfant, sdar nu la Revelatie, se sarea brusc de ;la Cuvantul lui Dumnezeu la importanta Traditiei , ceea ce lasa sa inteleaga ca Traditia e complementara Cuvantului ca nu ar proveni din El si nu s-ar duce catre El.

Insa paginile repective sunt greu de citit, am incercat si cu CGPT dar le simplifica cam mult,desi exytrage corect ideile principale, jumate intelegi bine dar jumate ramane cumva nerational.
Reply With Quote