Continuare…P2
Deci așa cum am zis, văd locul liber la cardiologie pentru mâine (adică chiar așa a fost, nu-i “înflorită” povestea).
Cel mai probabil a renunțat cineva,și mă programez.
Eu aveam luni de dar primul “test” pentru la cursul pe care îl urmam, însă programarea era undeva la 9:45, testul ar fi trebuit să înceapă pe la 9.
Totuși fac programarea și în funcție de cum mă simt dimineața văd ce fac.
Dimineața pe la 7:30 aveam alarmă pusă,iau magnerot, stres clean, leridip și corlentor așa toate la grămadă.
Starea mea era oarecum nu prea ok, așa că sun responsabilul pentru curs și alte câteva persoane care mă așteptau acolo unde dădeam testul,le spun situația, și logic au înțeles.
Bine că în această situație oameni acceptă, chiar dacă nu ar crede fiindcă se gândesc că ceva “problemă”tot este așa că ori persoana se se chinuie să inventeze clasica “am probleme medicale”dar poate are alte probleme, ori chiar are probleme medicale reale.
Eu le-am trimis și poze cu dosarul de la urgențe și programarea la cardiolog, totuși să fiu sigur că nu-s din categoria cu probleme fictive.
Plec la spitalul și acuma toți știți cum e la spital,eu nu frecventez prea des,dar aici era destul de ok, desigur haotic “ca la noi” dar acceptabil și destul de profesional.
Birocrația clasică,nu aveam bilet de trimitere!
Le explic că eu vin cu dosarul de la urgențe de ieri,și am găsit loc liber azi,plus medicul meu de familie este în alta parte a țării.
Așa că,oricum eram asigurat și aveam cardul de sănătate,dar dacă este cazul plătesc…
Până la urmă am plătit cam 130 Ron, consultație plus EKG.
Doctorul tânăr,cam de o vârstă cu mine,foarte glumeț, dezinvolt și șmecheraș,cu multe asistente și studenți pe lângă, îi ținea pe toți “din scurt”.
Nu înțelegea cine m-a trimis și de ce am venit, fiindcă nu era actualizată programarea nouă, apărea tot cel care a renunțat în listă.
Îi explic, mă primește,ii arăt dosarul de la urgențe,nu prea se uită la el, îi explic că am făcut EKG ieri și analize,mă trimite iar la EKG,iar tensiunea care era 147/110 cred …
Totuși îl îndemn să privească și ce au văzut cei de la urgențe…”Aruncă alea zice,îs medicamente de “babe””:))
Bun,îmi prescrise alte medicamente,și noul diagnostic HTA, adică hipertensiune arterială.
Bun,ii spun că oricum nu mă simțeam ok după cele vechi,dar nici nu aveau cum să-și facă efectul în câteva zile.
Bun, noile medicamente: Nebilet (Nebivolol),în beta blocant mai de ultimă generație și Salvo(
olmesartan medoxomil/amlodipină),și asta tot ceva mai modern, practic o formă evoluată a lui leridip.
Bun,dar până la urmă ar trebui să știu ce cauzează hipertensiune arterială,nu?
Dada,zice și el.
Păi n-ar trebui să fac niște analize?
Pune un student să scrie pe o foaie ce analize să fac.
În fine, până la urmă ies,caut o farmacie și iau noile “droguri”.
Logic,nu le putem lua decât următoarea zi, dat fiind faptul că luasem dimineața pumnul plin cu toate celelalte.
Acuma mă gândeam ce doctor să mai vizitez,și caut eu locuri libere la anumit specializări, până la urmă găsesc unul liber la Medicină Internă.
Zic, totuși acolo investighează mai general,și poate decide per ansamblu care ar fi cauza.
Găsisem peste câteva zile,vine următoarea zi,iau dimineața noile medicamente și plec să dau testul restant.
Imediat am simțit noul beta blocant,care oarecum îmi lipsise de când nu mai luasem propranolol, fiindcă până atunci tot sângele îmi urca în cap,eram agitat, transpirasem etc.
Deci,cel puțin o parte a problemei era rezultată.
Dau testul, ajung acasă și seara după ora 17,iar apar palpitații, usturimea în ochi, presiune în cap, desigur nu la nivelul acut,dar erau acolo.
Noile medicamente le luăm doar o singură dată pe zi.
Pfff…Ce-i de făcut?
Apelez la ce mai aveam, mă consult cu Gemini, că nu mai folosesc ChatGPT, trecusem pe Gemini de o vreme.
Și paradoxal,sfaturile lui medicale m-au ferit de multe probleme,mai ales când nu aveam acces la sfat medical sau cel puțin până ajungeam la medic.
Iau iar un Xanax, parcă așa moderat s-au ameliorat, deși nu parea să trateze cauza neapărat, acoperă efectele.
Merg până la urmă la Interne,și acolo sau de un medic(femeie )și un asistent medical foarte ok,care chiar m-au ajutat în mai multe privințe.
În primul rând eu mergeam pe ideea că deși n-am bilet de trimitere,voi plăti dacă este cazul, deși eram asigurat, încât nu voiam să-mi schimb nici medicul de familie și nici nu puteam pleca atunci înapoi acasă.
Însă ei au vrut să mă ajute așa că au reușit să-mi facă rost de un bilet de trimitere de la un medic de familie de acolo și bază aceluia mi-au făcut analize, consultații, ecografie etc.
Plus alte bilete de trimitere pe care mi le-au făcut ei, către alte departamente.
Bun,în urma analizelor și ecografiei…
Trigliceridele -400, Colesterol -260, Ficat gras -steatoza hepatică cronică,cam ăștia au fost triggerii majori.
Bun,deci o cauză pentru hipertensiune,și urmările stresului cronic ulterior.
Bun, alte noi medicamente: fenofibrat și essentin.
Însă având și anxietate,sau suspectând hipertensiune și pe acest fond am cerut o trimitere la psihiatru:))
Dat fiind faptul că împărțea cabinetul tocmai cu un medic psihiatru, doar că lucrau ore diferite.
La psihiatru am găsit ore libere pentru programare în orice zi,la orice oră,nu se îndeasă lumea acolo:))
Merg,ii explic situația actuală,și mai explic și din trecutul meu…
Adică eu am mai fost din propria inițiativă la psihiatrii de-a lungul timpului, dar n-am fost diagnosticat niciodată cu ceva anume,doar suspect de anumite chestii și mă trimiteau de obicei la psiholog dacă vreau să discut despre stările mele.
Eu folosesc mai degrabă forumul pentru asta:))
Însă având în vedere starea medicală pe care o aveam am zis să iau în serios și un posibil fond anxios sau alte aspecte ale stresului care au declanșat acele persoane puseuri ale tensiunii arteriale.
În urma discuțiilor am zis totuși să încerc un ISRS, adică inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei, folosiți de obicei ca tratament pe termen lung,cel puțin jumătate de an,sau chiar mai mult.
Eu încercasem așa mai demult sertralina (Zoloft),luat cu o rețetă din Grecia:)).
Fiindcă așa cum am zis,medicii psihiatri de la noi n-au considerat că am nevoie de medicamente niciodată.
Probabil au dreptate,dar asta e,așa sunt eu curios.
Și am luat Zoloft vreo câteva săptămâni,dar am renunțat la el, fiindcă efectiv nu sunt pentru mine aceste tipuri de medicamente,dar despre asta voi discuta mai târziu în “poveste”.
Așa că medicul a zis să încercăm escitalopram(Cipralex),tot din clasa ISRS,dar mai blând și mai curat decât celelalte.
Eu,am zis să-i dau o șansă,și i-am dat-o cam vreo 3 săptămâni.
Bun, imediat urmează partea 3…