Deși inițial am plecat în aceste ultime postări din anii 1300, tocmai pentru faptul că atunci au apărut cele două provincii istorice românești,ca state independente/vasale.
Practic au tot pendulat între independența și vasalitate.
Deasemenea am vorbit și despre Transilvania (patria mea natală) care avea un alt statut de (in)dependență fiind parte a Regatului Ungariei.
Însă și Transilvania,care era Voievodat, caută să fie mai degrabă stat de sine stătător,și era autonom din multe puncte de vedere, ceea ce au încercat și reușit uneori și celelalte state românești.
În curentele naționaliste actuale și nu numai se face referire deseori la daci,ca fiind poporul român sau strămoșii lui autentici.
Însă ce ne facem cu ce a fost înainte și după ei?
Este absurd să te identifici cu un popor despre care nu știi mare lucru,și care are în istorie o fereastră extrem de mică.
Noi preferăm să luăm exact ce găsim între aceste granițe actuale ale României,ca si cum toți am trăit în veci pe acest pământ actual al României.
A pendula doar in jurul acestui sistem binar dac/roman ca originea ta ca popor este destul de superficial și extrem de inexact.
Hai să vedem prima ce a fost înainte de venirea romanilor pe teritoriul actual al României…
Fiindcă până la urmă dacii nu fost de la crearea pământului pe teritoriul României,nu au fost acolo plantați din veșnicie.
Să ieșim puțin din mitologie și să vedem exact cine au fost,de unde au venit,ce au făcut etc.
Și mai ales cine a fost înaintea lor pe teritoriul nostru.
Practic “civilizație” daco geta,a durat in jur de vreo 600 de ani.
Însă noi vom merge până acum aproximativ 40.000 de ani, într-o peșteră(Peștera cu Oase)din județul Caraș-Severin,unde vom găsi cele mai vechi rămășițe ale omului modern din Europa.
Ei bine acel om ,nu era dac,asta este clar și nici ungur, însă era în procent de 7% neanderthal,o alta rudă a omului modern,care a dispărut, însă există parțial în omul modern rămășițe ale acestei rude cu omul.
Deci acum 40.000 de mi de ani România era locuită.
Din Caraș-Severin, mergem până în județul Bihor ,unde 8000 de ani mai târziu putem observa in altă peșteră (Coliboaia) , că oamenii se plictiseau.
Adică atunci majoritatea trăiau în peșteri, până la urmă de ce să-ți bați capul cu case, când ai destule peșteri in jur.
Și după ce veneau frumos de prin păduri,unde mai vânau un mistreț o căprioară, beau și ei o apă minerală,mai luau ceva ciuperci, și îi pălea inspirația.
Așa ca se apucau de desenat, că în peșteră nu băteau sateliții lui musk, să vadă și ei în meci,o serială ceva.
Așa că în acea peșteră din Bihor,acum 32.000 de ani, s-au apucat ăia de pictat pereții din peșteră.
Nu aveau ei truse profesionale,nici nu dădeau cu lavabila, însă după ce se stingea focul luau cărbuni și pictau animale.
Ba chiar și un rinocer , bizoni,feline ,cai , urși etc.
Practic este de o relevanță de ordin global aceasta peșteră, deasemenea una dintre cele mai vechi din lume în privința pentru picturilor rupestre.
De ce este relevant,în primul rând pentru România?
Fiindcă nu doar că avem cele mai vechi rămășițe ale omului modern pe teritoriul nostru,dar și cele mai vechi picturi rupestre.
Asta înseamnă o existență probabil neîntreruptă de aproximativ 40.000 de mi de ani pe teritoriul actual al României.
Bun acum trece la la oamenii peșterilor,care am văzut că erau cultivați și chiar artiști,la o cultură propriu-zisă.
Reamintim,aici vorbesc strict despre ce se află pe teritoriul României actuale.
Până acum tot ce am găsit aici,este cumva relevant și mondial,nu doar pentru noi.
Și plecăm din Bihor de la arta rupestră, tocmai până în Drobeta-Turnu Severin.
Aici vom găsi dacă mergem aproximativ 10.000-11.000 de ani în urmă Cultura Schela Cladovei, tocmai la malurile Dunării.Insa "cultura propriu-zisă va începe unde acum 7000 de ani...
Iarăși vom bifa “cel mai vechi” din Europa și aici, fiindcă este cea mai veche așezară umană descoperită din Europa.
Avem deja “3 cele mai cele”,zic eu mult mai relevante decât eternul “suntem daci/romani”.
Nu prietene, suntem teritoriul cu cele mai vechi rămășițe umane descoperite în Europa,cu cele mai vechi desene rupestre din Lume (printre cele mai vechi,nu cele mai vechi),și deasemenea teritoriul cu cea mai veche așezară umană din Europa.
Adică au ieșit din peșteri și s-au așezat la malul Dunării.
Last edited by Seraphim7; 30.03.2026 at 18:48:54.
|