Cosmologia antică,și inclusiv cea biblică vedea Lumea din 3 Etaje.Cer , Pământ și Lumea Subterană.
Mă întorc la prietenii și “frații” mei vitregi,evreii, pentru a explica cum vedeau și probabil încă văd aceasta Lume Terestră.
Pentru un teist, pentru un creștin,și pentru cineva care consideră Biblia ca revelația lui Dumnezeu,aceste viziuni ar trebui să fie relevante și la fel de importante ca orice alt aspect al Revelației.
Fiindcă dacă acestea sunt greșite,atunci pur și simplu respingi “Cuvântul” lui Dumnezeu!
O sa aduc și pasajele biblice pentru a susține această viziune.
N-am intenționat să revin iar la “exegeză” biblică pe teme “conspiraționiste”, însă se pare că nu pot ieși din acest “loop”.
Ăia e….Bun,hai să-i dăm bătaie!
Practic Biblia continuă modelul și confirma modele babiloniene și egiptene in acest caz, și nu-i decât un lucru bun, fiindcă nu inventează ceva nou,iar dacă îl considerăm revelație, atunci este una in acord cu celelalte revelații anterioare.
Nou vom încercă să ieșim din interpretări simbolice, ezoterice, mistice sau parabolice ale bibliei și inclusiv viziunii per ansamblu, și vom interpreta cât se poate de concret și real.
Bun, așa cum am spus avem Pământ,Cer și Adânc/Lumea de Dincolo.
Foarte simplu, suntem cu toții familiarizați cu acești termeni.
Începem cu Pământul sau nivelul de Mijloc, fiindcă este cel mai concret și locuim toți pe el in acest nivel.
Eretz sau Pământul în viziunea biblică nu este un glob care se mișcă,asta este clar.
Ci Eretz este o întindere suspendată între ape,cele de sus și cele de jos.
Psalmul 136:5-9 VDC
[5] Pe Cel ce a făcut CERURILE cu pricepere, căci în veac ține îndurarea Lui! [6] Pe Cel ce a ÎNTINS PĂMÂNTUL PE APE, căci în veac ține îndurarea Lui! [7] Pe Cel ce a făcut LUMINĂTORI mari, căci în veac ține îndurarea Lui! [8] SOARELE, ca să stăpânească ZIUA, căci în veac ține îndurarea Lui! [9] LUNA și STELELE, ca să stăpânească NOAPTEA, căci în veac ține îndurarea Lui!
Deci a ÎNTINS, PĂMÂNTUL PE APE…
Asta îți dă clar o forma plată,de disc, suspendată pe Ape.
Bun,dar cum stă totuși Pământul,pe aceste ape,leviteaza pur și simplu?
1 Samuel 2:8 VDC
[8]......Căci ai Domnului sunt STÂLPII PĂMÂNTULUI Și pe ei a AȘEZAT El LUMEA.
Deci avem și niște “stâlpi” pe care este așezată aceasta întindere, respectiv Lumea.
Psalmul 104:5-6, 9 VDC
[5] Tu ai AȘEZAT PĂMÂNTUL pe TEMELIILE lui și NICIODATĂ nu se va CLĂTINA. [6] Tu îl acoperiseși cu ADÂNCUL cum l-ai acoperi cu o haină; apele stăteau pe munți,
[9] Le-ai pus o MARGINE pe care NU TREBUIE S-O TREACĂ, pentru ca să nu se mai întoarcă să acopere pământul.
Îți explică și aici aceasta Temelie solidă a Pământului, imposibil de clintit.
Iar acest nivel de dedesubt, numit Adânc,este acoperit tocmai de acesta întindere numita Pământ.
Interesant este că ne vorbește și despre acea Margine,care, atenție,nu trebuie trecută.
Proverbele 8:27 VDC
[27] Când a întocmit Domnul CERURILE, EU ERAM de față; când a tras o ZARE pe fața ADÂNCULUI,
Mai sus avem prezența Shopiei, adică a Înțelepciunii,care este aspectul feminin al divinului sau chiar partenera lui Dumnezeu,care participă la actul creator.
Bun acum coborâm la nivelul de sub Pământ,care este împărțit în două elemente definitorii.
Tehom sau Adâncul și Sheol sau Locuința Morților.
Acest Tehom reprezintă Oceanul Cosmic, ATENȚIE,
NECREAT!
Inclusiv Leviatanul, reprezintă o Creatură care locuiește în acest Adânc,sau mai degrabă reprezintă însuși ADÂNCUL.
Geneza 1:2 VDC
[2] Pământul era PUSTIU și GOL; peste fața ADÂNCULUI de ape era ÎNTUNERIC, și Duhul lui Dumnezeu Se mișca pe deasupra apelor.
Vedem chiar la începutul Creația, că aceasta este așezată direct peste acest Tehom.
Geneza 7:11 VDC
[11] În anul al șase sutelea al vieții lui Noe, în luna a doua, în ziua a șaptesprezecea a lunii, în ziua aceea, S-AU RUPT TOATE IZVOARELE ADÂNCULUI CELUI MARE și s-au DESCHIS stăvilarele CERURILOR.
Practic Potopul a fost alimentat din apele ADÂNCULUI,și din deschiderea Cerurilor.
Ambele ape între care este suspendat Pământul au alimentat acel Potop.
Acum ajungem la Sheol,sau Locuința Morților.
Trebuie să înțelegem că Sheolul nu are nicio treabă cu ideea de Iad creștină.
Nu este un loc plin de demoni,nici cazanele cu smoală sau focuri eterne.
Este pur și simplu Destinația Morților de pe Pământ,sau un Cimitir Universal,unde existau că Rephaim sau Umbre.
Iona 2:2 VDC
[2] și a zis: „În strâmtorarea mea, AM CHEMAT pe DOMNUL și M-A ASCULTAT; din mijlocul LOCUINȚEI MORȚILOR am STRIGAT și mi-ai AUZIT glasul. .
Deci este un joc concret și accesibil inclusiv celor vii,unde există comunicare cu Dumnezeu.
Eh, dacă tot ne-a auzit,hai sa urcăm la etaj,unde găsim
CERURILE sau SHAMAYIM
Ce credeați că în Vechiul Testament nu existau Ceruri,numai Sheolul?
Ei bine acestea sunt cât se poate de fizice,iar acestea susțin apele Cerești.
Acest Dom sau Firmament numit RAQIA este destul de clar explicat.
Iov 37:18 VDC
[18] Poți tu să ÎNTINZI CERURILE ca El, TARI ca o OGLINDĂ TURNATĂ?
Deci vorbim despre un material transparent extrem de dur.
Geneza 1:6-8 VBRC2020
[6] Și a zis Dumnezeu: „Să fie FIRMAMENT între ape care să despartă apele de ape!”. [7] Dumnezeu a făcut FIRMAMENTUL și a despărțit apele care sunt sub FIRMAMENT de apele care sunt deasupra FIRMAMENTULUI. Și așa a fost. [8] Dumnezeu a numit FIRMAMENTUL „CER”. Și a fost seară, și a fost dimineață: ziua a doua.
Unele traduceri folosesc TĂRIE, altele ÎNTINDERE, însă termenul este RAQIA.
Și vorbește despre acest FIRMAMENT,care este Cerul,și deasemenea despre apele de deasupra lui…