View Single Post
Vechi 18.04.2026, 22:21:52
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit Între dogmă și tărire

Aș spune că Biserica nu accentuează atât de mult dogma, cât rugăciunea, slăvirea lui Dumnezeu, mulțumirea, cântarea, comuniunea în har. Practic, singurul moment în care exprimăm dogma este rostirea Crezului.

Slujbele Bisericii, însă, cuprind toată învățătura de care avem nevoie, într-o formă artistică, plină de simțire, lipsită de ariditatea tratatelor teologice ori a catehismului. Acolo se învață pe viu, trăind. Trebuie, însă, o încordare a atenției, iar citirea prealabilă a Bibliei este de mare folos, pentru că te ajută să recunoști ce se citește. Spre exemplu, la Utrenie se citește de la Facere, din Pilde, Psalmi, Apostol, Evanghelie; La Maslu –*evanghelii cu diverse vindecări și nu numai; rugăciunile dinainte de Împărtășanie sunt pline de referințe biblice, alcătuitorii lor fiind buni cunoscători ai Scripturii. Acatistele –*rugăciuni pentru fiecare timp al Bisericii, respirând, și ele, teologie.

Deniile au fost o ocazie unică în an de a parcurge pasajele esențiale din jurul patimilor, a răstignirii și învierii Domnului, de a le aprofunda și a le pune la inimă. Mai ales în Joia Mare, reușind să fiu ceva mai atent decât în alți ani, am observat că fiecare Evanghelie este urmată de interpretarea duhovnicească a însemnătății faptelor descrise, sub forma antifoanelor.

Biserica este plină de Viața, de Duhul lui Hristos și pe măsură ce guști din ea, dorești tot mai mult. Este, dacă vreți, izvorul la care ne adăpăm cu regularitate – ori când însetăm –, dar nu se limitează totul la ea, căci cea mai mare parte a timpului o petrecem în lume, între semenii noștri. Însă de acolo ne adăpăm, ne hrănim duhovnicește, ne luminăm și căpătăm putere să-L mărturisim pe Hristos cu viața noastră între ceilalți

Spunea Seraphim despre Iorest că trăiește în trecut – și lucrul ăsta este oarecum valabil pentru orice creștin ortodox, pentru că specificul Ortodoxiei este să meargă la izvor, la sursă (alt nume pentru izvor), acolo unde apa este cea mai limpede, curată și răcoritoare. Învățăm de la cei de demult, dar nu este arheologie, pentru că duhul acela în care au trăit strămoșii, creștinii din primele veacuri, nu este mort și îngropat, ci a fost mereu viu în tainele, rugăciunile, slujbele și toată practica Bisericii. Dar suntem în același timp oameni ai timpului nostru, unii foarte ancorați în realitate, căutând să nu trăim disonant, schizoid, ci ducând în lume ceva din Duhul în care respirăm în Biserică.

Sunt și destule pricini de poticnire, mai ales pentru începători (iar eu mă simt un permanent începător, căci știu că am cunoscut și experimentat foarte puțin), legate mai ales de forma în care sunt îmbrăcate toate comorile astea, ca într-o scoarță veche, prăfuită. Poate să fie greu să ajungi la miez, limbajul este arhaic, nefamiliar, iar tipicul poate uneori părea că este respectat formal, lipsit de conținut.

Nu de puține ori am gândit că Ortodoxia a ajuns să fie o religie pentru inițiați, în timp ce mesajul Mântuitorului ar fi fost clar, accesibil tuturor – după cum afirmă neoprotestanții.

Și totuși, să ne amintim de câte ori nu doar mulțimile nu pricepeau, ci nici măcar ucenicii, pe care i-a pregătit trei ani și jumătate. Abia când au primit Duhul Sfânt credința lor s-a desăvârșit și a căpătat putere. Deci fără pregătire nu se poate, nu primim Duhul nici noi; și fără a-L experimenta, nu vom înțelege, căci în materie de credință, înțelegerea este viață, nu teorie.

Last edited by CristianR; 18.04.2026 at 22:23:56.
Reply With Quote