View Single Post
Vechi 20.04.2026, 22:19:05
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Cam era gata formata cand a acceptat-o Imperiul Roman pe la anii 300.

Pana atunci o cam fugarise, deci Biserica s-a format mai degraba in anii de martiriu, la recunoasterea ei oficiala Traditia deja exista.

Si cum de atunci nu s-a schimbat prea mare lucru, nu inteleg unde vezi tu asa pregnanta interventia umana in evolutia Bisericii.

Da, si eu m-am revoltat cum se tot inteapa cultele intre ele ,care e mai bun, si consideram ca ortodoxia zicand ca e singura adevarata, e de fapt ca celelalte, dar asta pentru ca nu cunoastem suficient istoria Bisericii Orotodoxe si ce are de oferit.

Dar treptat am inceput sa accept ca nu e o competitie intre oameni, ca este posibil sa fie chiar Biserica lui Hristos , pe temeiul ca a fost la fel din primele zile ale crestinismului.

Daca nu iti place ortodoxia, de fapt nu iti place cum a ales Hristos sa fie dupa El.

E adevarat ca pare a nu se potrivi cu cuvintele Lui , si ca apostazierea ar putea avea asemanari cu preotia iudaica din timpul lui Hristos, care L-a si condamnat.

Dar eu nu apar Biserica sau conceptia ei sau a mea omeneasca , eu apar ideea ca e insasi manifestarea lui Hristos, Trupul Sau.

Daca tu imi spui alta manifestare posibila a Lui , care sa fie alta decat lantul de idei al unui om, eu sunt gata sa o iau in considerare . Protestantismul atinge o infima parte a credintei , zici tu cea a accesului direct. Dar credinta orotodoxa e atat de variata in aspectele sale, incatr poti atinge si aceea libertate de a fi in direct cu Hristos, care nu ti-o da un cult sau altul , ci doar ravna ta pentru a Il gasi .

Orotodoxia e doar cea mai complexa asociere cu Hristos, nu e ea insasi un scop in sine , credinta nu e despre ea.

Credinta e despre Hristos si cum a ramas El cu noi, dupa ce ochii nostri fizici nu L-au mai vazut, dupa ce inainte ne imbatasem de ospatul ceresc al venirii sale pe pamant.

Cine raspunde la aceasta intrebare, cum a ramas El cu noi dupa Inaltarea Sa, are credinta cea dreapta.

Nui e o chestiune sa o poti dezlega singur. Incearca sa urmaresti unde e Duhul lui Dumnezeu, asa cum a fost in perioadele de erezie clar contrastul , si acolo va fi de fapt Hristos.

Daca crezi ca Duhul e pe stadion ,poate ,dar uita te mai atent . Uita te si la Ortodoxie unde e Duhul, si vezi care din manifestarile Duhului e cea care te convinge.

Pentru mine cea mai importanta contributie a Bisericii Ortodoxe a fost calauzirea catre invataturi care inainte nu le aveam , despre Sfanta Treime de exemplu , si apoi ferirea noastra de erezii, ca altfel gandeste te cum am fi fost acum.

De asemenea si vietile sfintilor, chiar daca vin cu niste reguli nescrise de asceza, pot insemna directii noi in cautarea Duhului.

Dorinta de acces direct la Hristos e cel mai nobil sentiment al tau, (si a lui Cozia pe undeva) . Dar aceasta dorinta din sufletul nostru trebuie saturata cu spirit critic amestecat cu studiu a ce a oferit Traditia de la inceputurile ei.

Aceasta e de fapt revelarea prezentei lui Hristos printre noi, El e chiar in nelamuririle noastre , El cauta cu noi si tot El e adevarul.
Nu noi ne framantam de fapt, ci El se framanata in noi ca sa Il cunoastem.

Iar daca solutia framantarilor noastre interne e Biserica obiectiva din afara noastra , sa cautam valoarea ei, nu ideile noastre despre ea.

Ea e o solutie, nu o problema.
Reply With Quote