View Single Post
Vechi 21.04.2026, 00:31:00
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

"Reforma" a existat în Creștinism,încă de la început, începând cu Arie, Nestorie, Donatiștii, pavlacianismul din care s-a format după bogomilismul in Bulgaria,dupa catarii,valdezii, până la Wycliffe și Hus, după Luther,Calvin și Anabaptiștii,care au fost cei mai radicali teologic.

Doar că erau numiți simplu eretici.

Au fost mai degrabă tentative de reformă!

Însă citind despre bogomilism și catari.... Ăia erau radicali,nu glumă.

Majoritatea au fost măcelăriți de Biserica Catolică.

Inchiziția practic tocmai de asta a fost făcută de Dominicani, fiindcă n-au înțeles de vorbă bună, s-au dus la ei le-au predicat Dogma, n-au înțeles.

Mulți asociem inchiziția cu uciderea vrăjitoarelor, însă scopul ei a fost uciderea "ereticilor",care practic nu au fost lăsați să trăiască în pace fiindcă erau o amenințare tocmai prin cum trăiau și ce credeau.

Mulți Sfinții care au apărat "Credința" au făcut-o în fața acestora și au participat direct și indirect la uciderea lor.

Până la urmă nu-i vorba despre faptul că am eu incertitudini imaginare și probleme de conștiință.

Acestea sunt FAPTE!

Inclusiv Calvin,a preluat acest obicei și a ucis un medic fiindcă nu credea în Sfânta Treime.

Practic în Transilvania a fost prima dată în istorie când a fost acordată libertatea religioasă.

Edictul de la Torda!

Deasemenea Transilvania este și locul unde a apărut o religie care există și astăzi și anume UNITARIENII.

Practic a fost un timp când acolo coexistau in armonie luterani,calvini și unitarieni, catolici.

O frază celebră,atunci când au mers să-i ucidă pe catari:"Cum îi vom deosebi pe catari de catolici?"..

La care:"Ucideții pe toți, că Dumnezeu îi va recunoaște pe ai noștri!".