@Seraphim7
Foarte interesanta disectia ta asupra cresinismului si compararea cu celelelate 2 religii.
Astfel pot intelege si aprecia mai bine diversele optiuni care ti se ofera si greutatea de a alege intre ele.
Uneori dai prioritate unora (dppdv al libertatii) alteori raportul de marturisire la Dumenzeu ti se pare mai sigur cand vine prin legatura directa decat prin intermediari.
Cand m-am apucat sa iti raspund , ma declaram oarecum invins,mai ales ca si eu am astfel de contradictii ale ortodoxiei care greu le am acceptat , de exemplu autoproclamarea ei ca singura adevarata.
Uite domne, omu are dreptate, pare mai bine ,sau cel putin e o alternativa cu nimic mai rea la celelalte religii.
Ce bine ar fi sa ne nastem liberi ,sa nu ne mai piseze la cap Dumnezeu , sa ne lase cu falnicul nostru liber arbitru, sa mancam toate fructele din Eden , ajungand si la cunoasterea binelui si raului si la dobandirea vesniciei.
Caci asta era miza in Eden, dobandirea vietii vesnice, nu doar libertatea si neascultarea.
Dar apoi Histocentric cum sunt, mi s-a aprins beculetul.
Stai putin, ca Hristos nu e despre ortodoxie si despre ritualuri nici de ar fi ele botezul sau marturisirea.
Disputa voastra este pe taine, dar de unde au aparut tainele astea? De ce au venit ele sa ne fure complet viata?
Pentru ca Hristos a murit , si odata cu El am murit si noi , si noi nu mai suntem ai nostri ci ai Celui care a murit cu noi, daca si vrem sa traim vesnic cu El.
Deci am fost furati, nu mai avem libertate(libertatea de a pacatui) , Hristos ne-a furat de la moarte cu sangele Sau, ne-a furat de la suferinta, de la necunoastere , de la regretul lui Adam, de la singura incheiere posibila a acestor rataciri, moartea.
De fapt ne-a curatit libertatea, ne-a oferit adevarata libertate, aceea de a fi fii ai lui Dumnezeu , de a ii intrece in vrednicie pe ingeri, noi cei cazuti, slabi, si rataciti.
Aceasta e discutia corecta despre taine, fie ele Botezul si marturisirea.
Nu poti vorbi despre astfel de subiecte si compara cu alte religii , fara sa cauti adevarata lor esenta in crestinism, si apoi sa o respingi daca vrei ( si daca mai poti :) )
Si premiul care te asteapta este ca raportand totul la Hristos (si in special ortodoxia) poti judeca totul si nimeni nu te mai poate judeca, poti intelege enigmele iudaicilor, poti intelege asemanarea palida si fortata a musulmanilor cu Hristos,si cel mai important dintre toate, te poti intelege pe tine , cu toate tendintele si aspiratiile contrare care trag de tine.
Ortodoxia nu exista,uit-o, exista doar Hristos, cu El impaca te, pe El cauta-L , si ortodoxia iti va parea apoi cel mai duce liman, chiar daca toata viata nu ai facut decat sa sapi la radacina ei, asa cum am facut si eu.
Dar oricat am fost in dezacord cu ortodoxia, in paralel am fost si in acord cu ea, am zis, nu o inteleg eu temporar, dar stiu ca e adevarata.
Ortodoxia nu e adevarata decat prin Hristos, acolo incearca sa sapi ,la radacina, nu la ramurile ei umane
|