Citat:
În prealabil postat de Seraphim7
CristianR, mă bucur că intervi activ pe acest subiect, și îți spun că simt o oarecare reținere să răspund la fel de virulent,ca de exemplu atunci când “mă cert” cu Iorest,unde este “full impact battle”.
|
Chiar e amuzant.
Citat:
Imediat ce creați mai mare,nici nu apuci să te bucuri de botez și de lepădarea de Satan, că imediat te trezești la interogatoriu,sub patrafir!
|
Spovedania e repetiția pt întrebările ce le primești la judecată, cercetarea sufletului care va fi mult mai minuțioasă decât pare, depinde de preot nu toți te întreabă.
Citat:
Și aceasta instituție a duhovniciei te urmărește toată viața, fiindcă n-ai voie sa faci nimic de capul tău,ci totul sub “îndrumarea” duhovnicului!
|
Eu auzeam un duhovnic tânăr care dădea ucenicilor libertate de acțiune dar evident reperul era Evanghelia, practic și aceste învățături și cercetări ale sufletului se bazează tot pe principii biblice.
Tu prezinți lucrurile de parcă cercetarea la spovedanie e făcută că n-avea cineva ce face și s-a apucat să scrie tomuri de chestionare dedicate.
Citat:
Ideaa de păcat în iudaism nu era, decât încălcarea Legii,nu faptul că își aruncau ochii prea mult peste nevasta vecinului.
|
Sigur că nu adică să nu preacurvești - Adulter era așa la mișto în Decalog.
Citat:
Mărturisirea Păcatelor în Iudaism se face DIRECT către DUMNEZEU!
Cu o singură excepție,de Yom Kippur, când o fac toți la comun, deasemenea tot către Dumnezeu!
Iar Pocăința sau Întoarcerea,este la ei extrem de specifică și concretă!
Adică nu-i ca la noi,am mers n-am spovedit și gata.
Evreul trebuie să parcurgă toți pașii, inclusiv repararea raului făcut.
Fiindcă altfel nu va fi iertat conform Legii,iar rabinul nu are autoritatea de a ierta sau dezlega păcate!
|
Da prietene și la ei se aduc jertfe, deci dai banu, sacrifici animalul mielul, turtureaua, porumbelul și te-ai absolvit de păcate.
Nu e o treabă cam comercială ?
E mai simplu să sacrifici un animal sau să faci spălări ritualice - abluțiuni, decât să tai rădăcina păcatului din suflet, să ieși din zona ta de confort.
Citat:
La ei, Păcatul este strict afacera ta cu Allah, dacă nu te-a văzut nimeni făcând acel păcat, dacă n-ai deranjat pe nimeni,atunci taci, că rămâne strict între tine și El!
|
Și care ar fi păcatele alea în care nu te-a văzut nimeni, n-ai deranjat ?