View Single Post
Vechi 25.04.2026, 12:15:40
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Deși consider Credința un element fundamental, chiar în lipsa dovezilor.

Practic atunci strălucește cel mai tare,și atunci vezi cine este autentic și sincer.

Însă dacă Credința vine însoțită și de dovezi,nu face decât să o întărească și să îi dea “putere” și energie pentru a continua.

Îmi propun în continuare o investigare a Vechiului Testament,și mai precis a istoriei pe care acesta o prezintă.

Majoritatea credincioșilor vor lua LITERAL tot ce este scris în Biblie și poate nu greșesc absolut deloc.

Însă să vedem ce s-a găsit concret, istoric, arheologic, referitor la textul biblic și evenimentele sale.

În această incursiune nu mă voi referi la “ce nu” s-a găsit,ci doar la ce “s-a găsit”, așa că ne vom concentra pe cele mai mari descoperiri care vor face direct trimitere la textului Vechiului Testament și practic îl confirmă.

Ne vom baza pe mai multe surse,de la dovezi arheologice precum clădiri, inscripții, obiecte etc.

Și deasemenea menționări în textele vremii din surse diferite, adică dacă Biblia are o cronologie exactă a ei, trebuie să vedem ce spun și alte popoare în cărțile lor.

Una dintre cele mai relevante dovezi arheologice(non biblice )concrete care confirmă existența istorică a unui stat ISRAEL!

1.Stela lui Merneptah!

Practic un monument de granit, ridicat de Merneptah,fiul lui Ramses 2,un faraon care a trăit cu vreo 1200 de ani înaintea lui Hristos.

„Israelul este pustiit, sămânța lui nu mai este”.

Deci este dovada supremă că statul Israel exista și era suficient de puternic, pentru a fi menționat de faraon,acum 3300 de ani!

Prima atestare istorică dinafara Bibliei a poporului și statului Israel!

Deci ipoteza conspirației că Biblia și poporul Israel sunt o ficțiune și un popor construit pe mit, cam cade,din moment ce un faraon le recunoaște existența acum 3000 de ani!

Mai jos avem un unul dintre multele evenimente biblice care descriu conflicte.

Iosua 11:10-11 VDC
[10] La întoarcere și în același timp, Iosua a luat Hațorul și a trecut prin sabie pe împăratul lui. Hațorul era mai înainte capitala tuturor acestor împărății. [11] Au trecut prin ascuțișul sabiei și au nimicit cu desăvârșire pe toți cei ce se găseau în el: n-a rămas nimic din ce avea suflare de viață și au pus foc Hațorului.

Însă acesta a fost confirmat prin dovezi arheologice concrete, descoperire la

2.Situl arheologic Tel Hazor,

din nordul Galileii.

Pasajele biblice descriu cu acuratețe ce au găsit cercetătorii acelui sit.

Mergem mai departe cu un alt eveniment din Vechiul Testament, regăsibil în 2Regi capitolul 3.

Dovada arheologica a acestui eveniment este o altă Stela, datată în jurul secolului 9 î.Hr.

3.Stela lui Meșa!

Acest Mesa era un rege al Moabului care se bătea cu regii Israelului.

Din nou , înfrângerea Israelului practic îi confirmă din nou existența.

Iata cele mai importante pasaje din acest monument din bazalt negru:

„Omri a fost regele Israelului și a asuprit Moabul timp de multe zile, căci [zeul] Kemoș era mâniat pe țara sa. Iar fiul său i-a urmat și a zis și el: 'Voi asupri Moabul'.”

Însă cel mai șocant element este , prima mențiune dinafara Bibliei a numelui lui Dumnezeu,

YHWH

„Și am luat de acolo [din cetatea Nebo] vasele lui YHWH (Iahve) și le-am târât înaintea lui Kemoș.”

Continuăm cu următoarele…