View Single Post
Vechi 27.04.2026, 11:13:58
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Deși am menționat deseori că anumite aspecte din Biblie sunt interpretate simbolic, parabolic, alegoric chiar de unii rabini și teologi, totuși asta nu înseamnă că nu se investighează și cercetează date concrete.

De exemplu,David devine din ce in ce mai REAL!

Solomon și primul Templu la fel…

Însă este riscant să fabulezi fără a avea încă dovezi solide.

Iar asta nu înseamnă că negi textul biblic,ci pur și simplu te raportezi la el de pe diferite niveluri de interpretare!

Credința este utilă pentru a înțelege aspectele ascunse, nevăzute și care sunt destinate să rămână așa!

Însă pentru aspectele concrete, reale este necesară rațiunea și rigoarea ea!

Iar dacă David se conturează extrem de bine ca un personaj nu doar biblic,cu și un conducător real a unui Regat, așa cum am văzut, recunoscut de istorie și de inamicii sai.

Nu putem decât să așteptăm să iasă la iveală urmașul său Solomon și Templul lui Dumnezeu!

La fel de reale și concrete!

Deci,hai să ne concentrăm acum pe STARUL,MVP-ul Vechiului Testament,care după cum vom vedea,nu este doar un personaj “biblic”, fictiv, alegoric sau cel mai mare poet al umanității (Psalmii înainte de rugăciune,sunt poezie pură,de cea mai înaltă calitate).

A existat DAVID,cu adevărat?

1.Stela de la Tel Dan

„...l-am ucis pe [Ioram], fiul lui [Ahab], regele lui Israel, și l-am ucis pe [Ahazi]yahu, fiul lui [Ioram], REGELE CASEI LUI DAVID…”

O altă stela, datată tot în secolul 9 ,la aproximativ 150 de ani, după moartea lui David.

Ridicata deasemenea de dușmanii Israelului,de data asta de în rege aramean, presupus a fi Hazael din Damasc.

Iar pe acea stela apare pentru prima dată într-un context nebiblic, istoric numele de “CASA LUI DAVID”.

Mi se pare destul de cert, adică dacă inamicii îți cunosc identitatea, înseamnă că te cunosc după cea reală nu după cea fictivă.

2.Stela lui Mesa

Revenim la această stela, strict pentru aceasta menține:

„...iar CASA LUI [D]AVID locuia în Horonaim…”

Practic sunt doua surse diferite,care menționează același lucru.

CASA LUI DAVID!

Și nu sunt surse evreiești!

Ci surse ale dușmanilor și inamicilor lor!

Lăsăm deocamdată pe David, însă vom reveni la el.

Mergem mai departe cu un alt document și artefact istoric.

1.Prisma lui Sanherib

Avem din nou alți dușmani ai Israelului,de data asta regele asirian Sanherib,care s-a lăudat și el că i-a bătut pe evrei.

Practic dacă evreii nu-și luau bătaie,era greu să-i identifici in istorie.

Referința biblică:

2 Împăraților 18:14-16 VDC
[14] Ezechia, împăratul lui Iuda, a trimis să spună împăratului Asiriei la Lachis: „Am greșit! Depărtează-te de mine. Ce vei pune asupra mea, voi purta.” Și împăratul Asiriei a cerut lui Ezechia, împăratul lui Iuda, trei sute de talanți de argint și TREIZECI de TALANȚI de aur.
[15] Ezechia a dat TOT ARGINTUL care se afla în Casa Domnului și în VISTIERIILE casei împăratului. [16] Atunci a luat Ezechia, împăratul lui Iuda, și a dat împăratului Asiriei AURUL cu care acoperise UȘILE și ușorii TEMPLULUI DOMNULUI.

Echivalentul datat pe prismă:

„...Teroarea copleșitoare a măreției mele l-a doborât pe Ezechia... El mi-a trimis mai târziu la Ninive, orașul meu domnesc, 30 DE TALANȚI DE AUR, 800 de talanți de argint, pietre prețioase, antimoniu, blocuri mari de piatră roșie, paturi de fildeș, scaune de fildeș, piei de elefant, fildeș, lemn de abanos, lemn de cimișir și tot felul de comori prețioase.”

Practic 1 la 1 !

În continuare textul de pe prismă:

„Cât despre EZECHIA IUDEUL (Ha-za-qi-a-ú Ia-ú-da-a-a), el nu s-a supus jugului meu. Am asediat 46 de orașe ale sale fortificate, cu ziduri, și nenumărate sate mici din împrejurimile lor...
Pe el însuși [pe Ezechia], l-am închis în Ierusalim (Ur-sa-li-im-mu), orașul său regal, ca pe o pasăre într-o colivie. Am RIDICAT FORTIFICAȚII împotriva lui și am făcut ca ieșirea pe poarta orașului său să fie un lucru de neconceput pentru el.”

Echivalentul biblic:

2 Împăraților 18:13 VDC
[13] În al paisprezecelea an al împăratului EZECHIA, SANHERIB, împăratul ASIRIEI, s-a suit împotriva tuturor cetăților întărite din Iuda și a pus stăpânire pe ele.

Isaia 37:33 VDC
[33] De aceea așa vorbește Domnul despre împăratul Asiriei: ‘El nu va intra în cetatea aceasta, nu va arunca săgeți în ea, nu-i va sta înainte cu scuturi și nu va RIDICA ÎNTĂRITURI de ȘANȚURI împotriva ei.

Pasajul de mai jos a fost deasemenea confirmat de săpături arheologice “Tunelul lui EZECHIA”

2 Cronici 32:30 VDC
[30] Tot Ezechia a astupat și gura de sus a apelor Ghihon și le-a adus în jos, spre apus de cetatea lui David. Ezechia a izbutit în toate lucrările lui.

Însă rezultatul bătăliei este următorul:

2 Împăraților 19:35-37 VDC
[35] În noaptea aceea, a ieșit îngerul Domnului și a ucis în tabăra asirienilor o sută optzeci și cinci de mii de oameni. Și, când s-au sculat dimineața, iată că toți erau niște trupuri moarte. [36] Atunci, Sanherib, împăratul Asiriei, și-a ridicat tabăra, a plecat și s-a întors și a locuit la Ninive. [37] Și, pe când se închina în casa dumnezeului său Nisroc, Adramelec și Șarețer, fiii săi, l-au ucis cu sabia și au fugit în țara Ararat. Și în locul lui a domnit fiul său Esar-Hadon.

Practic prisma vorbește doar despre atacul inițial, însă nu menționează vreo victorie a asirienilor, fiindcă aceștia s-au retras.

Totuși uneori precizia textului biblic,este uimitoare când este confruntat cu alte documente oficiale istorice, arheologice ale altor popoare.

2.Cilindrul lui Cyrus (539 î.Hr.)

Aici vorbim despre primul act oficial privind drepturile omului.

„Am adunat TOATE POPOARELE lor [pe care babilonienii le deportaseră] și le-am ÎNAPOIAT locuințele lor... am LĂSAT ca TOȚI ZEII pe care i-am dus în diverse cetăți să se ÎNTOARCĂ în LOCURILE lor SFINTE și să aibă LOCAȘURI VEȘNICE .”

Deci ceva concret, istoric, dovedit…

Dacă citeai asta doar in biblie, ziceai că este basm:

Ezra 1:1-3 VDC
[1] În cel dintâi an al lui CIRUS, ÎMPĂRATUL PERUȘILOR, ca să se împlinească cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, împăratul perșilor, care a PUS să se FACĂ prin VIU GRAI și prin SCRIS VESTIREA ACEASTA în TOATĂ ÎMPĂRĂȚIA lui: [2] „Așa vorbește Cirus, împăratul perșilor: ‘Domnul Dumnezeul cerurilor mi-a dat toate ÎMPĂRĂȚIILE PĂMÂNTULUI și mi-a poruncit să-I ZIDESC o CASĂ la Ierusalim, în Iuda. [3] Cine dintre voi este din poporul Lui? Dumnezeul lui să fie cu el și să se suie la IERUSALIM, în Iuda, și să ZIDEASCĂ acolo CASA DOMNULUI Dumnezeului lui Israel! El este adevăratul Dumnezeu, care locuiește la Ierusalim.

Vedem pasaj concret în care se înapoiază obiectele de cult furate,conform decretului!

Ezra 1:7 VDC
[7] Împăratul Cirus a DAT ÎNAPOI UNELTELE CASEI DOMNULUI pe care le LUASE NEBUCADNEȚAR din Ierusalim și le pusese în casa dumnezeului său.

Practic Cyrus folosește exact opusul deportării, și lasă fiecare popor să se repatrieze, să-și cinstească zeii, să-și facă temple etc.