Înainte de a merge mai departe cu acest demers in care arătăm că anumite fapte din Vechiul Testament sunt reale și s-au întâmplat,deci Vechiul Testament nu-i doar o colecție de fabule, legende,legi fără sens și alte asemenea.
Ci este practic o Revelație,sau mai degrabă REVELAȚIA!
Deci dacă faptele descrise de Revelație sunt reale,hai sa vedem puțin și Teologia Pură a Revelației.
Ce învăța de fapt aceasta Revelație?
Cum îl vedea pe Dumnezeu această Revelație?
Cum vedea Lumea,Universul, celelalte religii,popoare etc.
Adică mare parte știm, însă majoritatea o știm doar in raport cu Creștinismul.
Ei bine noi vom investiga mai degrabă înainte de apariția Creștinismului, pentru a nu intră iar în conflict cu dogmele acestuia.
Fiindcă, așa cum am mai spus de multe ori,este o mare diferență când privești Vechiul Testament prin ochii Creștinismului,și cu totul altceva când îl privești prin ochii Iudaismului.
Ei bine,eu îl voi privi cu un ochi creștin și cu unul evreu, pentru a păstra un echilibru.
Însă în această prezentare îl voi prezenta pur în viziunea iudaică, eventual cu unele completări “creștine”.
În general când un creștin aude că Dumnezeu este Unic, Absolut, și o Singură Persoană este extrem de ofensat,așa pe degeaba,de parcă cineva îl lovește direct in Cap,și are ceva cu el.
Ca si cum unul ar striga in Napoli că urăște pizza!
Fraților Creștini,doar pentru o persoana crede că Dumnezeu este Unic și o Singură Persoană nu înseamnă că are ceva împotriva Sfintei Treimi!
Monoteismul iudaismului este practic cel mai vechi tip de monoteism și Primul din istoria umanității.
Așa că, ușor cu victimizarea, că nu există doar Creștinii și ortodocșii pe lumea asta.
Fiecare este important și are dreptul să-și exprime și manifeste credința!
SCHEMA YISRAEL
Deuteronomul 6:4 VDC
[4] Ascultă, Israele! DOMNUL DUMNEZEUL nostru este SINGURUL DOMN.
Practic Shema Yisrael este Declarația Supremă de Credință, precum este Crezul în creștinism.
1.ACHDUT - Unicitatea (radicală)lui Dumnezeu
„ EU sunt DOMNUL și NU mai ESTE ALTUL; AFARĂ de MINE NU este DUMNEZEU... EU întocmesc LUMINA și CREEZ ÎNTUNERICUL, Eu fac PACEA și CREEZ RĂUL; EU, Domnul, FAC TOATE aceste lucruri.”
ÎMPOTRIVA DUALISMULUI!
Pasajul de mai sus este ABSOLUT și DEFINITORIU!
Pentru a înțelege că nu există nicio altă forță, ci doar un singur DUMNEZEU!
În iudaism nu există această dualitate bine/rău.
Ea are o singură SURSĂ și anume DUMNEZEU!
Deci tot ce noi definim ca “rău” nu este Satan,este Dumnezeu!
Satan nu este o forță independenta,care se luptă cu Dumnezeu!
Satan nu este “conducătorul” acestei Lumi!
Satan nu are PUTERE,de la el însuși!
DUMNEZEU el este SURSA TUTUROR!
Și așa îi stă bine unui DUMNEZEU Atotputernic să fie el însuși DUAL!
Să conțină in el și Binele și Răul și să le controleze!
2.Brit - Legământul
Geneza 17:7 VDC
[7] Voi pune LEGĂMÂNTUL Meu între MINE și TINE și SĂMÂNȚA ta după tine din NEAM în NEAM; acesta va fi un LEGĂMÂNT VEȘNIC, în puterea căruia EU voi fi DUMNEZEUL TĂU și al ȘEDINȚEI TALE după tine.
În această situație nu ai nevoie să mai cauți absolut NIMIC.
Totul este foarte clar,ai semnat un contract cu Dumnezeu.
Alții semnează contracte cu Diavolul!
Fiecare cum consideră!
În cazul semnării cu Dumnezeu,aceasta se transmite tuturor,și este veșnic…Deci…
Da,ai un Dumnezeu personal, aducă nu un,ci pe însuși Dumnezeu!
Exodul 24:7 VDC
[7] A luat CARTEA LEGĂMÂNTULUI și a CITIT-O în fața POPORULUI. Ei au zis: „ VOM FACE și VOM ASCULTA TOT ce a ZIS DOMNUL .”
Ascultători evreiașii,facem , ascultam TOT!
Normal că faci,dacă ai făcut contract!
Că dacă nu, stă pe capu vostru Dumnezeu, și plătiți dobânzi până va saturați!
Noi le plătim la evrei,ei le plătesc direct la SURSĂ!
3.TORA - Legea - Arborele Vieții (Etz Chaim)
Deuteronomul 30:10-14 VDC
[10] dacă vei asculta de GLASUL DOMNULUI DUMNEZEULUI TĂU, PĂZIND PORUNCILE și RÂNDUIELILE LUI, SCRISE în CARTEA ACEASTA a LEGII, dacă te vei ÎNTOARCE la DOMNUL DUMNEZEUL TĂU din toată INIMA ta și din tot SUFLETUL tău. [11] PORUNCA aceasta pe care ți-o dau eu azi NU ESTE mai PRESUS de PUTERILE TALE, nici DEPARTE de tine. [12] NU ESTE în CER, ca să zici: ‘Cine se va sui pentru noi în cer și să ne-o aducă, pentru ca s-o auzim și s-o împlinim?’ [13] Nu este nici DINCOLO DE MARE, ca să zici: ‘Cine va trece pentru noi dincolo de mare și să ne-o aducă, pentru ca s-o auzim și s-o împlinim?’ [14] Dimpotrivă, ESTE FOARTE APROAPE de tine, în GURĂ ta și în INIMA ta, ca s-o ÎMPLINEȘTI.
Practic Tora sau Legea a venit din Cer pe Pământ,omul nu trebuie să se urce la Dumnezeu, fiindcă a coborât Dumnezeu la om!
Și i-a dat Legea!
O Lege după Puterile lui,direct în Gura și Inima lui.
Psalmul 19:7 VDC
[7] LEGEA DOMNULUI este DESĂVÂRȘITĂ și înviorează sufletul; MĂRTURIA Domnului este ADEVĂRATĂ și dă ÎNȚELEPCIUNE celui neștiutor.
Pentru că este :
DESĂVÂRȘITĂ și ADEVĂRATĂ
În postarea următoare mă voi ocupa de veșnică problemă a faptului că YHWH,era preocupat doar de evrei…
Ei bine nu este așa și vom vedea, că era și este Dumnezeul TUTUROR!